Twee vormsels door ruzie met pastoor

Print
Twee vormsels door ruzie met pastoor

Twee vormsels door ruzie met pastoor

Dilsen-Stokkem - Stokkem was zondag een verdeelde parochie. Om 11 uur werden drie meisjes tijdens een ‘gewone’ mis gevormd in de Sint-Elisabethkerk. Een uur eerder ontvingen 12 plechtige communicanten hun vormsel van pastor Gino De Stobbeleir van Rent-a-Priest.
BR>
Meer dan 200 mensen woonden de alternatieve viering bij. “Het is mooi dat de mensen me steunen,” zegt Jeske, de ontslagen catechiste waarvoor het halve dorp in de bres sprong. “Maar dit mag nooit meer gebeuren.”

“Welkom,” kopt een kleurig plakkaat aan de ingang van gemeenschapsschool De Greef. Vormelingen, ouders en leden van het opgestapte zangkoor druppelen rond halftien de aula binnen. Papa Dirk Renquin probeert met militaire precisie de persbelangstelling in goede banen te leiden.

Zijn zoon Aidan wordt straks samen met 11 andere kinderen gevormd door Gino De Stobbeleir, een uitgetreden Benedictijn die samenwerkt met Rent-a-Priest. “Het is goed dat er zoveel belangstelling voor ons probleem is,” zegt Aidan. “Mensen mogen weten wat er aan de hand is.”

Aan de basis van het Stokkemse schisma liggen de perikelen rond pastoor Vaes. Hij ligt al een tijd onder vuur, vooral vanwege zijn dominant karakter. De meningsverschillen bereikten een hoogtepunt tijdens de voorbereiding van het vormsel. Toen Vaes drie mensen die al jaren catechese gaven ontsloeg, barstte de bom. 12 ouderparen beslisten om hun kinderen niet door hem te laten vormen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio