Vliegtuigje stort neer in Zwartberg

Print

Vliegtuigje stort neer in Zwartberg

Genk - Vrijdagnamiddag rond 16.30 uur is een vliegtuigje gecrasht in de heide nabij het vliegveld van Zwartberg.
BR> De uit Nederland afkomstige piloot, die in As woont, kwam er met de schrik en enkele kleine schaafwonden vanaf. Zijn vliegtuigje liep averij op.

Naar eigen zeggen had de man vlak na het opstijgen van het vliegveld in Zwartberg problemen met de motor. De machine kon niet genoeg kracht ontwikkelen, waardoor het vliegtuig plat tegen de grond smakte en enkele meters verder schoof.
Daarbij sloeg de piloot, als enige inzittende, met zijn hoofd tegen de binnenwand van de cockpit. Hij raakte lichtgewond en kon op eigen kracht uit zijn toestel stappen.

Toch werd meteen de brandweer opgetrommeld, omdat de heide vuur kon vatten na de crash. Voor de hulpdiensten was het niet meteen makkelijk om het gecrashte toestel in de heide te vinden. Na een beetje speurwerk werd het toestel aangetroffen op enkele honderden meters van de start- en landingsbaan van de Limburgse Vleugels.

De Nederlander, Toon Jacobs, een zestiger die in As woont, werd voor verzorging naar campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg gebracht. Hij mocht vrijdagavond het ziekenhuis al verlaten.

Bart Schafs, één van de piloten van Zwartberg, zegt dat het om een uitzonderlijke gebeurtenis gaat.
“Er zijn hier nog wel eens toestelletjes neergegaan, maar bij mijn weten nooit met dramatische gevolgen”, zegt Schafs.
“De man parkeerde hier zijn vliegtuigje in één van de hangaars. Contact heeft hij vlak voor hij neerging niet gehad met de toren. Maar dat zou ook zinloos zijn omdat die toren niet permanent bezet is. In zo’n kleine luchthaven als die van Zwartberg moet dat ook niet. Het is bovendien niet de meest aangewezen oplossing als iemand een noodlanding moet maken. Op dat moment kan hij het best alle zintuigen gebruiken om zo goed mogelijk het toestel aan de grond te krijgen. Hij had inderdaad ‘Flying Circus’ op zijn toestel staan, maar dat was niet meer dan een eigen initiatief. Ik denk niet dat je daar meer achter moet zoeken.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio