Tuinieren met kokosnoten

Print
Tuinieren met kokosnoten

Tuinieren met kokosnoten

Van kokosnoten gaat nauwelijks iets verloren. En het ligt misschien niet voor de hand, maar kokos is vooral nuttig in huis en tuin. Als grondbedekking, om de bodem te verbeteren, als briketten voor de barbecue, om regenwater op te vangen en te beheren en om huishoudelijk afvalwater te zuiveren. Coco International uit Zonhoven exploiteert in Indonesië een bedrijf dat de kokosnoten verwerkt.
BR>
Ir. Willem Kwanten van Coco International was dertig jaar lang actief in de champignonteelt in tropische landen en ontdekte op die manier de kwaliteiten van kokos. ”In tropische landen is er geen turf, dus hadden we een alternatief nodig voor de turflaag die normaal op champignonsubstraat wordt gelegd. De buitenbast van de kokosnoot, materiaal dat ter plaatse als afval wordt beschouwd, bleek perfect bruikbaar. En niet alleen als alternatief voor turf.”

Grondbedekking

Drie bestanddelen van de kokosnoot kunnen worden gebruikt voor de bedekking van tuingrond. 1) De vezels van de buitenbast (mixed fiber) kunnen worden aangewend om de bovenste grondlaag in de tuin af te dekken, zodat onkruid geen kans krijgt, de bodem meer vocht vasthoudt en niet erodeert.
De kokosvezels hebben een neutrale pH, zodat de bodem niet verzuurt. Een laag van 3 tot 4 cm tussen de planten gaat jarenlang mee. 2) De buitenbast wordt ook in stukken gesneden tot kokos-chips (klein, middel en groot) die kunnen worden gebruikt als alternatief voor boomschors tussen de planten. 3) De in stukken gehakte harde schil van de kokosnoot is vooral geschikt voor potplanten. Een laagje van 1 cm belet dat de bovenkant van de potgrond verhardt en uitdroogt.

Bodemverbeteraar

De ‘mixed fiber’-kokosvezels kunnen niet alleen worden gebruikt als mulchlaag, maar ook als grondverbeteraar. Strooi een laag van 2 tot 5 cm voor gewone tuingrond en 10 cm voor arme grond uit over de tuin en werk de vezels met een frees in tot een diepte van 20 tot 30 cm.
Coco International vermengt kokosvezels ook met drijfmest. Deze verrijkte kokos (mixed fiber+) bevat organische voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen in de bodem. Het is een goede basisbemesting voor een langdurig voedzame bodem met een rijk biologisch bodemleven dat de plantengroei ten goede komt. Planten zullen in dit mengsel ook sterker gaan wortelen en zo beter bestand zijn tegen droogte.
Coco peat, het gruis van de buitenbast van de kokosnoot, is het alternatief voor bruine turf. Het neemt enorm veel water op, houdt voedingsstoffen vast en is bijzonder geschikt als stekgrond.

Briketten voor barbecue

Van de harde schil van de kokosnoot worden (met een extract van rijst of casava) briketten geperst voor de barbecue. De briketten moeten worden ontstoken met een drietal aanmaakblokjes en na een kwartier zijn ze klaar voor gebruik. Ze branden niet, maar gloeien urenlang en na het barbecuen blijft slechts een klein hoopje fijn stof over.

Regenwaterbeheer

Kokos kan enorm veel water opnemen en is daarom uitermate geschikt om een ‘regendak’ te creëren. Leg een mengsel van kokosvezels en gehakte buitenbast (chips) in een laag van 10 tot 15 cm dik op het dak en druk aan. Deze laag kan tot anderhalve liter neerslag per m2, per cm laagdikte vasthouden.
Combineer je het regendak met antiwortelfolie en aangepast substraat, dan kan je het dak nog laten begroeien met mossen en andere planten. Regenwater dat terechtkomt op harde oppervlakken kan je afleiden naar een infiltratieput van waaruit het in de bodem kan vloeien. Zo’n put wordt gevuld met kokos-chips en is bij voorkeur 1 meter diep. Per vierkante meter putoppervlakte kan regenwater van 100 m2 worden verwerkt.

Waterzuivering

Zuivering van huishoudelijk afvalwater met een biobed is de meest ingenieuze toepassing van kokos en is vooral aangewezen voor huizen die niet zijn aangesloten op de riolering. Per persoon heb je ongeveer 1 m2 zuiveringsbed nodig.
De ‘filtercassettes’ van gebroken en gemalen buitenbast van kokos absorberen het water, maar zorgen ervoor dat er toch nog voldoende lucht aanwezig blijft in de cassette. Kleine buisjes bovenaan het filterbed verdelen het vuile water over de cassette. De afvalstoffen zetten zich vast op de kokosdeeltjes en worden heel snel afgebroken.
Onderaan het kokosfilterbed zit een buis die het gezuiverde water afvoert. Het zuivere water kan opnieuw worden gebruik. Bovenaan het biobed kunnen planten worden gezet die niet diep wortelen, zodat er van het eigenlijke waterzuiveringssysteem niets te zien is.

Richtprijzen: zak van 70 liter mixed fiber en coco peat, 7,15 euro en chips, 9,45 euro; zak van 5 liter stukjes harde schil, 7,76 euro; doos van 3 kg kokosbriketten, 6,75 euro

Info verkoopadressen: www.coco-garden.com