Kerk na anderhalve eeuw afgewerkt met glasramen

Print
Kerk na anderhalve eeuw afgewerkt met glasramen

Kerk na anderhalve eeuw afgewerkt met glasramen

Kinrooi - Na 151 jaar zijn zaterdag eindelijk glasramen geplaatst in de voorgevel van de St.-Martinuskerk van Kinrooi. De glasramen zijn betaald door de bevolking van Kinrooi, die er een volksfeest aan overhield.
BR>
“In drie maanden tijd haalden we genoeg geld bijeen voor de ramen”, zegt pastoor Benny Janssen. “We hebben zelfs nog 718 euro op overschot.”

“In 1993 namen we met de kerkfabriek het besluit om de kerk te renoveren”, zegt Mathieu Moubax. “Aan alles werd gedacht, maar voor de glasramen in de voorgevel van de kerk hadden we geen geld. Bij de bouw van de kerk, 151 jaar geleden, werden marmeren ornamenten geplaatst om glasramen in te zetten, maar die zijn er nooit gekomen. Bij het 150-jarig bestaan van de kerk besloten we om eindelijk glas-in-lood-ramen te plaatsen in de voorgevel.”

Omdat de kerkfabriek geen glasramen kon betalen, werden meters en peters gezocht. Enkele Kinrooinaren en een vereniging voelden zich geroepen om een glasraam te schenken. Mathieu Moubax: “De twee glasramen links en rechts van de voordeur brengen nu de beeltenissen van vier heiligen. Gerlacus, Marcoun, Barbara en Rita hebben allen een band met het vrome leven in de gemeente.”

“Iedereen in Kinrooi vond het normaal dat de ruimtes voor glasramen gewoon dichtgemetseld waren. Toen we er op gewezen werden, hebben we er meteen werk van gemaakt”, aldus pastoor Benny Janssen. “In amper drie maanden is het ons gelukt.”

De glas-in-lood-ramen hebben 20.087 euro gekost. “We hebben 20.805 euro bijeengehaald, en dus nog 718 euro over”, aldus Moubax. “Met dat geld gaan we aangepaste verlichting aankopen om achter de glasramen te plaatsen en zullen we schilderwerken uitvoeren.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio