150 populieren gekapt in beschermd natuurgebied

Print

150 populieren gekapt in beschermd natuurgebied

Bilzen - Het stadsbestuur van Bilzen en Natuurpunt hebben klacht ingediend tegen een firma die in beschermd natuurgebied ruim 150 bomen tegen de vlakte haalde.
BR> De firma had een kapvergunning voor 11 populieren, maar kapte bijna anderhalve hectare bos kaal. Tegen de overtreder werd een proces-verbaal opgesteld dat overgemaakt werd aan het parket.

De feiten werden afgelopen week door boswachter Urbain Mercken van de Afdeling Natuur en Bos vastgesteld. Als verantwoordelijke in de Molenbeekvallei liet hij meteen de werken stilleggen. Hij informeerde ook de burgemeester en lokale politie. De firma uit Laakdal die de bomen kapte, had een vergunning voor 11 populieren, maar ging dus zwaar haar boekje te buiten.

Volgens burgemeester Johan Sauwens is de aangerichte schade enorm en een zware aanslag op de natuur. “Het duurt amper een paar minuten om deze bomen neer te leggen, maar zeker 50 jaar vooraleer de bomen weer deze omvang hebben. Wij zullen hard optreden en vragen zware compensatiemaatregelen voor de aangerichte schade. We stellen ons ook burgerlijke partij”, aldus Sauwens.

Ook de vereniging Natuurpunt, die voor een deel eigenaar is van het natuurgebied, dient een klacht in. “Het gaat ons niet alleen om de bomen maar ook om de bodemfauna. Hier komt zeldzame vegetatie voor, zoals dotterbloem, slanke sleutelbloem en bosanemonen“, aldus Lambert Schoenmakers, voorzitter van de Natuurpuntafdeling.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio