Brandoefening schietterrein Helchteren ook nuttig voor natuur

Print
Brandoefening schietterrein Helchteren ook nuttig voor natuur

Brandoefening schietterrein Helchteren ook nuttig voor natuur

Meeuwen-Gruitrode - 30 van de 2.400 hectaren van het Helchterens NAVO-schietveld hebben gistervoormiddag gebrand. Het ging om een aangekondigde, gecontroleerde brandoefening van militairen, groene jongens en burgerhulpdiensten.
BR>
Voor alle duidelijkheid, het NAVOschietveld ligt ook op het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode. Het hangt af van de vliegbasis van Kleine Brogel. NAVO-vliegtuigen kunnen er op aanvraag vuren met oefenmunitie en ook oefenbommen droppen.

De Noodplan Pampa Range-oefening van gisteren was van een andere orde. Met de gecontroleerde heidebrand checkten de militaire brandweerkorpsen van het schietveld en dat van Kleine Bogel nog eens procedures en communicatie met de burgerlijke brandweerkorpsen van Bree en Genk.

“Alles verliep naar wens”, zegt adjudant-chef Frank Goddyn van de vliegbasis in Kleine Brogel. “Wat moest branden, heeft gebrand. Al laaide het vuur niet hoog op. Het terrein was toch nog vochtig, en er stond weinig wind. Het vuur liep niet. De brandwegen hielden alles tegen. Blussen was echt geen probleem.”

Naast de rampoefening had Pampa Range ook een groen karakter. “Het is bekend dat militaire terreinen vaak een schat aan fauna en flora bevatten. Zoals de klokjesgentiaan hier. In dat kader heeft Defensie een natuurherstelprotocol getekend met het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid”, zegt commandant Alex Vervaet, de milieucoördinator van Kleine Brogel.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio