Oude kerk Lanklaar weer aan oppervlakte

Print
Oude kerk Lanklaar weer aan oppervlakte

Oude kerk Lanklaar weer aan oppervlakte

Dilsen-Stokkem - In de oude kern van Lanklaar zijn zaterdagnamiddag de fundamenten aan de oppervlakte gekomen van de oude Sint-Pauluskerk.
BR>
Meteen was het dorp op de been om te gaan kijken naar de grondvesten van de kerk die in 1963 afgebroken werd. Ook een opvallende oude zerk uit de 18de eeuw is teruggevonden.

In de oude dorpskern van Lanklaar worden momenteel zestien nieuwe appartementen gebouwd. “De ondergrondse parkeergarage van de appartementen is klaar en ik had extra grond nodig om aan te vullen,” zegt Leo Giewald die het perceel van de kekrfabriek kocht.

“Bij graafwerken zijn we plots gestoten op de grondvesten van de oude kerk. We hebben de grondvesten meteen helemaal bloot laten leggen.”

De fundamenten van de toren en het schip van de kerk lagen nauwelijks een halve meter onder de grond. Bij de voordeur onder de toren werd een zerk van een pastoor opgegraven uit de 18de eeuw. Het gaat om een granietsteen met diverse versieringen. Hoe oud de kerk precies is, is onbekend. Wel weten ze dat de kerk in 1854 helemaal verbouwd is.

“Als je zo deze fundamenten ziet liggen, komen weer heel wat herinneringen boven,” aldus buurtbewoonster Greta Van de Boel. “Na de afbraak van de kerk in 1963 tot nu groeide op dit perceel weelderig struikgewas.”

Heel wat inwoners van Lanklaar die de oude kerk nooit gezien hebben kwamen afgelopen weekend een kijkje nemen. “Ik heb de oude kerk zelf nooit gezien,” zegt eigenaar Leo Giewald. “Ik heb er wel veel over gehoord. Omdat ik weet dat deze kerk gevoelig ligt bij de bevolking laat ik de fundamenten enkele dagen onbedekt. Zo kunnen geïnteresseerden zich een beeld vormen van de oude pittoreske dorpskern van Lanklaar.”

Leden van heemkundige kring De Vreedsel Lanklaar zullen deze week opmetingen doen omdat er geen plannen meer bestaan van de oude kerk.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio