Complex

Print
BR> HASSELT - Bijzonder complexe foto, vind ik dit. Genomen tijdens een protestactie op de trappen van de Gewestelijke Directie van Financiën in Hasselt, alwaar ACV-militanten lieten weten ongelukkig te zijn met de steeds ingewikkelder wordende procedure om een belastingbrief keurig in te vullen. Daar kan ik het mee eens zijn. Alleen lijkt het protest zèlf me eveneens erg ingewikkeld. Enkel de overheersende kleur is duidelijk. Die is groen.
Mij lijkt het dat de militanten veel ineens wilden vertellen, daar op die trappen. Bijvoorbeeld via de bordkartonnen slogan, vooraan in beeld. Ik denk dat ik begrijp wat ze met die leuze ongeveer willen zeggen, maar helemaal zeker ben ik niet. ‘Als een kat haar jongen hier vindt, dan is invullen iets voor het kleinste kind’.Twee problemen met die uitspraak.
Ten eerste is het een gedeeltelijke omkering van een bestaande slogan, namelijk ‘Een kat vindt hier haar jongen niet in terug’. Let daarin op de ‘niet’. Die is verdwenen in de ACV-spreuk, waardoor de tweede helft van de zin nagenoeg onbegrijpelijk wordt. Het fenomeen van de dubbele ontkenning, of misschien ook weer niet. Geen idee. En verder raakt deel twee gewoon kant noch wal. Ik vermoed dat dat stuk losweg gebaseerd is op het gezegde ‘Een kind kan de was doen’, maar nogmaals; heel zeker ben ik er niet van. Niemand denk ik. En waarom ‘het kleinste kind’? Is het tweede kleinste kind soms minder slim?
Kortom, wat stààt daar nu eigenlijk op dat bord?
Verder meen ik te kunnen opmaken dat financieminister Reynders’ hoofd op de romp van een kat geplakt is, meer dan waarschijnlijk om extra aandacht te vestigen op die slogan. Dat van die kat, dus. Ik wil maar zeggen; als de slogan was geweest ‘Mijn belastingbrief is te slecht om een hond door te jagen’, dan was Reynders’ hoofd op een hond geplakt. Of op een geldwolf.
Heb je ‘em?
En tenslotte weet ik niet wat die blauwe rubberboot tussen al dat groen komt doen. Met eieren in. En vijgen.
Voor na die Pasen, die Pasen van die eieren. Denk ik.