Rampoefening

Print
HERSTAPPE - Als het plaatje klopt met het plaatsje, dan krijg je dit: een foto uit Herstappe, de kleinste zelfstandige gemeente in Limburg.
Vijfentachtig inwoners bij de jongste telling - en gezien de leeftijdspiramide van Herstappe ziet het er niet naar uit dat er dat snel negentig zullen worden, eerder integendeel.
Geen industrie, geen rockfestival, geen woest kolkende rivier op haar grondgebied.
En tot dusver - hout vasthouden - dus ook geen calamiteit van desastreuze omvang. Maar straks wel met een officieel verplichte rampoefening, zij het dan volgens burgemeester Serge Louwet “een minuscule rampoefening”.
De foto die het artikel over Herstappes visie op de rampoefening begeleidde is meesterlijk te noemen. Het zou een zoekplaatje kunnen zijn: zoek de bewijzen van een piepkleine gemeente. Je zou dan uitkomen op de lege straat, het weiland net buiten de dorpskom, het uithangbord van Cristal Alken aan het café, de telefooncel (waar kom je die nog tegen, anno 2006?) en de Belgische tricolore.
Of dat laatste een bewijsstuk is? Zeker weten.
Een gemeente die met nog geen honderd inwoners de tand des tijds en de fusierondes uit de jaren ‘70 heeft weten te overleven, moet wel erg Belgisch-gezind zijn. Uit dankbaarheid jegens de natie, zeg maar.
Maar het zoekplaatje zou onvolledig zijn zonder de twee figuren in de voorgrond.
Rechts dus burgemeester Louwet. De enige man met een plastron in Herstappe.
En ook de enige man met een koersfiets van de jaargang 1987. Hij zit daar op alsof ie nooit iets anders gewoon is. Losjes, ontspannen, en met een blik van ‘ons kan hier niks overkomen’. Fijne mens, lijkt me. Ik zou er meteen op stemmen, straks op 8 oktober.
Naast hem staat een Herstappenaar die erg beslagen is in de edele kunst van het nonchalant staan. Een wereldkampioen in zijn discipline, dat ziet zelfs het ongeoefende oog. Het kale hoofd, meteen hoofd, de wat gezapige blik, de handen in de zakken, het geruite hemd met de (nu reeds!) korte mouwen. En die unieke, en enkel bij zeer gelukkige mensen zichtbare, manier van ‘achteruitleunend en toch tegelijkertijd naar voren staand’ positie innemen. Indrukwekkend an sich. Nee, binnenlandminister Dewael moet zich geen zorgen maken: Herstappe is er klaar voor.