Good vibrations

WELLNESS - Trilplaat fitvibe maakt trainingsschema op maat

Kristien MANDERVELT

BR>

Niet iedereen heeft tijd of zin om elke week een uitgebreid fitnessprogramma af te werken. Wil je toch iets aan je lijn, conditie of gezondheid doen, dan bestaan er enkele handige alternatieven. De fitvibe, een nieuw soort vibratietrainingsplaat, is daar een mooi voorbeeld van. Dit toestel eist weinig van je kostbare tijd en begeleidt je bovendien optimaal dankzij een handige 'digitale trainer'.

BILZEN

- Het concept van de fitvibe is niet helemaal nieuw. Net als bijvoorbeeld de PowerPlate werkt het toestel via mechanische trillingen die van een trilplaat overgedragen worden naar het lichaam. De frequentie van de trilling kan daarbij tot 60 Hz ingesteld worden. Spieren reageren op de trilling met een onbewuste aanspanning en ontspanning. Door de hoge frequentie is die aanspanning zeer intensief én effectief. "Vergelijk het met de reflextest van het hamertje tegen de knie. Ook hier wordt de spier, zij het voor heel korte tijd, aangespannen. De fitvibe herhaalt dat proces continu," zegt Alex Jorissen, afgevaardigde van Gymna in Bilzen, het bedrijf dat de fitvibe verdeelt in ons land. Fitvibe werd in eerste instantie vooral in de revalidatiewereld toegepast. "Het toestel speelt onder andere een belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose. Vibratietraining geeft de optimale prikkel om verzwakking van de botten preventief tegen te gaan," aldus Alex Jorissen.

Sessies

Naast de spieren en botten ondervinden ook de weke weefsels, de huid en de zenuwen een positief effect van de trilplaat. Er treden zelfs hormonale processen op in ons lichaam. "De intense trillingen stimuleren onder meer de afscheiding van 'eigen aangemaakte stoffen' die een heilzame werking hebben op het lichaam. Dan denk ik bijvoorbeeld aan endorfine, een stof die je een 'voldaan' gevoel bezorgt," zegt Alex Jorissen. De trainingssessies van de fitvibe zijn zeer kort. Variërend van 30 tot 60 seconden voor één houding tot een totale oefensessie van 10 tot 20 minuten. Ideaal kortom, voor de 'minder actieve' sporters onder ons. "Bovendien vindt er geen beweging plaats. Hierdoor is er minder risico op overbelasting en is er zelfs een mogelijkheid om bij letsels verder te trainen. Vraag dat maar aan marathonloopster Marleen Renders, die momenteel herstelt van een operatie en daarvoor een beroep doet op onze trilplaat," zegt Alex Jorissen.

Personal Coach

Hét grote verschil met andere trilplaten is de geïntegreerde Personal Coach. Deze zorgt ervoor dat iedereen in een mum van tijd met het toestel overweg kan. Alex Jorissen: "Deze Personal Coach stelt je enkele vragen en berekent een op jouw maat afgestemd trainingsschema. Je kan ook zelf kiezen welke spiergroep je wilt trainen en je trainingsniveau instellen. De tekeningen, met begeleidende tekst, op het beeldscherm laten je perfect zien hoe je de oefening moet uitvoeren. Gedaan dus met de begeleider die je met woord en daad moet bijstaan." Het toestel vindt stilaan zijn weg naar de fitness-, wellness-, beauty- en zonnecentra. Jorissen: "Naast grotere oefencentra is de trilplaat ook een 'zegen' voor kleinere wellnesscentra die aan 'total body' werking willen doen zonder inzet van al die grote krachttoestellen. Bovendien is de fitvibe de enige trilplaat ter wereld die over een medische versie beschikt." Met de slogan 'Do the vibe' kan je in verschillende centra over heel België terecht voor een oefensessie.

Meer info: 089/51.05.50 of gymna@gymna.be of www.fitvibe.com

Kristien MANDERVELT