"Ook wie al water bespaarde, kan waterkampioen worden" [15/05/2004]

HASSELT

Caroline Vandenreyt

"Bij ons werd toch wel wat water verspild, daarom doen we mee. Ik heb mijn twee tienerdochters al zover gekregen dat ze niet meer steeds in bad gaan maar vaker een douche nemen," vertelt Rita Bogaerts, die met haar 3 tieners meedingt naar de titel van waterkampioen. De boodschap gaat veel verder dan water besparen, vooral zorgen voor minder afvalwater en ecologische producten gebruiken is de kunst.

Heel wat gezinnen die meedoen, hebben hun watergebruik niet meer ingevuld omdat ze merkten dat ze ook voordien al zuinig omsprongen met water: geen kans meer op die titel, dachten ze. Maar dat klopt dus niet, benadrukt de provincie, die hoopt met zo veel mogelijk van de oorspronkelijke 110 gezinnen te eindigen.

Rita heeft haar lijstje alvast keurig ingevuld: "Je gaat naar de website en vult jouw gegevens in. Je klikt op badkamer en kan per lid van het gezin invullen: bijvoorbeeld hoe vaak gebruik je een beker om je tanden te poetsen? Je vult in en het systeem berekent hoeveel waterdruppels je bespaart. Dat moet niet elke dag, één keer per maand is voldoende. Een kleine inspanning, toch?"

Maar wat als ik de eerste meting toch niet heb ingevuld? Ook dan kom je nog in aanmerking. Nog een tip om extra waterdruppels te verdienen: naar een wateravond van WWF gaan. "Dat was echt leerrijk, je leert er bijvoorbeeld afwasproducten vergelijken, kijken welke beter zijn voor het milieu. Je gaat nadenken. Zo heb ik een vaatwasser maar sinds we meedoen, deed ik vaker de vaat met de hand om te besparen. Maar op de wateravond heb ik geleerd dat nieuwe vaatwassers veel minder gebruiken dan afwassen met een volle spoelbak."

CV

Aangeboden door onze partners