MC Maasland viert 50 jaar motorcross in Neeroeteren

09-04-2004

jforier

NEEROETEREN -

Zondag vindt in de Kiezelgroeve in Neeroeteren de tweede manche van het BK motorcross plaats. Die race (met o.a. clubpiloot Stefen Everts) is nog maar het voorgerecht dit jaar. MC Maasland viert in 2004 immers 50 jaar motorcross in Neeroeteren. "En dat willen we in stijl doen," zegt voorzitter Jef Schrijvers.

2004 belooft een schitterend jaar te worden voor MC Maasland. "De BK-race van zondag is nog maar het voorgerecht," zegt Schrijvers, al 25 jaar voorzitter. "De hoofdschotel komt er op 28 juni wanneer we (in samenwerking met MAS Promotion, nvdr) de Grote Prijs van België MX1 organiseren. Dat wordt de allereerste keer dat Stefan Everts in zijn Kiezelgroeve een GP zal rijden. Een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van onze club."

Die GP moet één groot feest worden. En dus werd het circuit in de wintermaanden serieus onder handen genomen. De omloop werd verbreed, de paddock werd vernieuwd, er kwamen extra parkings, een nieuwe tunnel, verharde staanplaatsen, nieuwe wasstraat... "En op 5 september hebben we nog een nagerecht voorzien: de laatste manche van het WK zijspannen. Met hopelijk de wereldtitel voor onze landgenoot Sven Verbrugge."

Teeuwissen

In 1954 organiseerde Motorclub de Zandklievers de allereerste race in Neeroeteren. In 1960 sloot de club zich aan bij de BMB en werd de naam veranderd in AMC Sportvrienden Neeroeteren. In 1991 wijzigde de naam opnieuw, deze keer in MC Maasland. "De reden is simpel: wij wilden niet alleen een club zijn voor Neeroeteren, maar voor het hele Maasland," verduidelijkt Schrijvers.

MC Maasland is intussen een gevestigde waarde in het mx-milieu. "MC Maasland is de meest succesvolle club in de wereld," zegt Schijvers trots. "Elf wereldtitels (zeven van Stefan Everts en vier van vader Harry, nvdr), ongeveer 100 GP-zeges, ruim 600 overwinningen in totaal... Geen enkele club kan zo'n palmares voorleggen."

Wie motorcross in Neeroeteren zegt, komt automatisch uit bij vader en zoon Everts. Maar ook bij Jef Teeuwissen. De vedette uit de jaren '60 en '70 vertoont zich maar zelden op een wedstrijd, maar zondag is hij toch paraat. De Neeroeterenaar komt er samen met auteur Leopold Nouwen zijn nieuw boek 'Van Zandkliever tot Zandkoning' signeren.

Jürgen SCHROOTEN