EU verwerpt staatswaarborg Arco

De garantieregeling voor aandeelhouders van financiële coöperaties die de Belgische overheid heeft uitgewerkt en waar Arco gebruik van heeft gemaakt, gaat in tegen de Europese staatssteunregels. Dat heeft de Europese Commissie donderdag beslist. Het voordeel dat Arco dankzij de regeling ontvangen heeft, moet nu aan de staat terugbetaald worden.

fvranckx

Wij zijn op zoek naar Arcospaarders die nu hun geld dreigen kwijt te raken. Bent of kent u zo iemand, laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam, gemeente en telefoonnummer niet te vermelden.

Volgens de Commissie verleent de regeling een selectief voordeel aan de begunstigden. Haar onderzoek bracht namelijk aan het licht dat financiële coöperaties die van de overheidsgarantie genieten voor beleggers aantrekkelijker worden dan hun concurrenten die zonder die garantie moeten werken.

Naar de argumentatie van de Belgische overheid dat de aandeelhouders van financiële coöperaties zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met depositohouders van een bank, heeft de Commissie geen oren. "Bijdragen in het kapitaal van dergelijke coöperaties (...) dragen het risico dat aan eigen vermogen verbonden is."

De Commissie heeft er ook een probleem mee dat België de maatregel uitvoerde nog vóór hij bij de Commissie aangemeld werd, wat nochtans verplicht is. Daarom "moet Arco nu aan de Belgische staat het voordeel terugbetalen dat zij heeft ontvangen".

800.000 vennoten

Arco was met ongeveer 15 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Dexia en moest als gevolg van het omvallen van de bank in vereffening gaan. Die beslissing viel in december 2011.

De coöperatie heeft meer dan 800.000 vennoten, van wie 99 procent particulieren. Hun kapitaal was als volgt verdeeld: 1,3 miljard euro in Arcopar, 46 miljoen in Arcoplus en 140 miljoen Arcofin.

Belga, Archieffoto PN