Magnette (PS): "We gaan MR niet betrekken op regionaal vlak"

De PS is niet van plan de MR alsnog aan boord te hijsen in Wallonië en Brussel, maar blijft wel voorstander van een tripartite op federaal niveau. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette laten verstaan na zijn onderhoud met informateur en MR-voorzitter Charles Michel. De weerstand uit werkgevershoek tegen zo'n tripartite noemde Magnette "een beetje raar" en "niet zeer correct".

jatimmermans

Nadat de centrumrechtse pogingen van ex-informateur Bart De Wever stuk zijn gelopen op een njet van cdH, opende MR-minister Olivier Chastel vorige week de deur voor een eventuele tripartite met de drie traditionele partijen. Voorwaarde is wel dat de Franstalige liberalen dan ook regionaal mee aan boord mogen, klonk het.

"Eigen logica"

De PS hapt echter niet toe. "Dat is geen optie", zei Magnette. Elk niveau werkt "volgens zijn eigen logica". PS en cdH besloten in Wallonië samen een regering te vormen en "we moeten die keuze niet in vraag stellen", onderstreepte Magnette, die samen met Elio Di Rupo bij Michel langs ging. Federaal blijft de PS in elk geval wel "beschikbaar" voor een tripartite.

Dat de Vlaamse werkgevers een lange crisis zouden verkiezen boven zo'n tripartite, valt bij de PS intussen op een koude steen. "Ik vind dat een beetje raar. In een democratie is het niet aan de werkgevers maar aan de burgers om een regering te kiezen", reageerde Magnette. De dreigementen om investeringen on hold te zetten of zelfs te delokaliseren, noemde hij "niet zeer correct".

Kamikazecoalitie

Met de doortocht van N-VA-voorzitter Bart De Wever - die geen commentaar gaf -, Di Rupo en Magnette heeft informateur Michel zijn geplande bezoeken voor maandag afgewerkt. Over zijn agenda van de komende dagen is nog niets bekend. Michel kreeg van het paleis de uitdrukkelijke opdracht op zoek te gaan naar mogelijke coalities. Slechts één piste nastreven - bijvoorbeeld een tripartite, kamikazecoalitie of alsnog centrumrechts met het cdH - is in principe dus niet zijn taak.

Een kamikazecoalitie met aan Franstalige kant enkel de MR lijkt de PS alvast niet wenselijk. "Ze zou aan Franstalige kant slechts steunen op een kleine minderheid. Dat is geen goed idee. Maar als zij die beslissing nemen, is dat hun verantwoordelijkheid en nemen wij daar akte van", herhaalde Magnette. Tijdens het onderhoud ging het volgens hem alvast niet over coalities, maar over inhoud.

Belga Foto Photo News: Paul Magnette (links) en Charles Michel

Meer over verkiezingen

Aangeboden door onze partners