Costa Rica in extase, nu wacht Nederland

Costa Rica staat voor het eerst in zijn geschiedenis in de kwartfinales van een WK. Het klopte Griekenland, maar had daar strafschoppen voor nodig. Na negentig (en 120) minuten stond het immers 1-1. Bryan Ruiz (ex-AA Gent) en Campbell scoorden voor Costa Rica, Oscar Duarte (Club Brugge) pakte rood. In de kwartfinale wacht Nederland, dat Mexico ook al opzij zette na een dolle slotfase.

mgeysmans

Met Costa Rica en Griekenland stonden de twee verrassingen in deze achtste finales tegenover elkaar. Costa Rica kon de wereld verbazen met een schitterend parcours in de 'Groep des Doods', Griekenland speelde slechts één goede (en levensbelangrijke) partij tegen Ivoorkust.

De Grieken waren echter de betere in het openingskwartier terwijl Costa Rica deze keer zelf het spel moest maken en het daar moeilijk mee had. Bryan Ruiz bediende wel Bolanos voor de beste kans van de Costa Ricanen maar die trapte het leer hoog over. De bedrijvige en potige Grieken waren er nog dichter bij: Salpingidis werd heerlijk aangespeeld door Holebas maar zag zijn schot in extremis nog gekeerd.

Match breekt open

Na rust leken we eenzelfde spelbeeld te krijgen, tot Bryan Ruiz de wedstrijd open brak. De sierlijke middenvelder trapte in één tijd een hobbelballetje knap in doel: 1-0. Het tweede (beslissende) doelpunt van Ruiz op dit WK. Meteen erna werd Grieks handspel in eigen strafschopgebied niet gezien, waardoor het spannend bleef. Zeker toen Oscar Duarte, de verdediger van Club Brugge, zijn tweede gele kaart pakte. De Grieken gingen zelfs met vier aanvallers spelen maar doelman Navas leek stand te houden. Het venijn zat echter weer in de staart en Papastathopoulos maakte vlak voor affluiten gelijk: 1-1 en verlengingen.

In die verlengingen had Karagounis een tweede gele kaart verdiend na een beenharde charge, maar die kreeg hij niet. De Grieken waren beter en versierden enkele goede kansen, maar steeds stak daar een voetje of een lichaamsdeel van uitblinker Navas tussen. Zelfs een uitbraak van vijf Grieken tegen twee verdedigers leverde niets op. Costa Rica was helemaal uitgeput en sleepte zich naar de strafschoppen. Daarin werd niet gescoord: strafschoppen dus. Daarin toonde Costa Rica zich de sterkste, want Gekas miste -of uitblinker Navas redde alweer.

Zaterdag om 22u uur neemt Costa Rica het op tegen Nederland in de kwartfinale van het WK.

Opmerkelijk:

Griekenland staat momenteel twaalfde op de FIFA-raking maar kon tegen Costa Rica (28ste op diezelfde ranking) nooit overtuigen. Er werd veel geschopt en getrapt en Karagounis had zeker een tweede gele kaart verdiend.

Belangrijkste fases:

1' - Ruiz probeert de bal weg te werken, maar Hristodoulopoulos neemt de afvallende bal op de slof. Het leer gaat over het doel van Navas.

7'- Ruiz gaat met de bal aan de haal. De ex-Buffalo denkt even aan schieten, maar bedient Bolanos op de linkerkant. Zijn schot gaat hoog over.

10' - Samaras wordt met een lange bal gevonden aan de grote rechthoek. De aanvaller van Griekenland wordt echter onterecht afgevlagd voor offside.

27' -Karagounis probeert Navas te bedreigen vanop afstand, maar de goalie van Costa Rica heeft geen problemen met deze trap.

37' - Holebas schudt een heerlijke voorzet uit de benen en bereikt de vrijstaande Salpingidis. Die lijkt te scoren maar zijn schot wijkt nog net af op het been van Navas.

47' - Griekenland krijgt, net zoals in de eerste helft, snel een vrije trap. Holebas bereikt het hoofd van Samaras maar de toren van Griekenland kopt in de handen van Navas.

53' - Bryan Ruiz wordt in het halvemaantje aangespeeld door Bolanos. De sierlijke middenvelder trapt in één tijd een hobbelballetje in doel. Keeper Karnezis kon alleen maar toekijken hoe de bal in zijn doel verdween: 1-0!

55' - De Griekse verdediger Torosidis speelt de bal met de hand na een voorzet vanop rechts maar de scheids heeft niets gezien. Geen strafschop.

66' - Duarte haalt Holebas dom onderuit en krijgt terecht zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. De verdediger van Club moet gaan douchen en Costa Rica moet met z'n tienen voort.

81' - Karagounis laat de volgende vrije trap aan zich voorbij gaan. Holebas trapt, maar Manolas kopt over.

87' - Lazaros zet zich goed door op de rechterkant. Hij zet voor, maar Navas gaat met een snoekduik naar de bal en redt de meubelen.

90+1' - Gekas trapt in de draai nog op Navas, maar Papastathopoulos is goed gevolgd en prikt dan toch de gelijkmaker tegen de netten: 1-1!

Herbeleef hier de volledige wedstrijd fase per fase.