Charles Michel is nieuwe informateur

Koning Filip heeft MR-voorzitter Charles Michel benoemd tot informateur. Volgende vrijdag brengt Michel een vorderingsverslag uit. Dat heeft het Paleis vrijdagmiddag bekendgemaakt, na afloop van het onderhoud van de vorst met de MR-voorzitter.

jatimmermans

Na het stranden van de informatieopdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever en het afronden van een nieuwe consultatieronde, was het uitkijken naar wie het staatshoofd het veld zou insturen en met welke functie. Het wordt dus Charles Michel, die door de koning met een informatieopdracht werd belast "teneinde de mogelijke formules na te gaan om een regering te vormen". De informateur "zal op vrijdag 4 juli een vorderingsverslag uitbrengen aan de koning". In tegenstelling tot de mededelingen die het Paleis verspreidde na de verslagen van De Wever over zijn opdracht, is nu geen sprake van een snelle totstandkoming van een regering.

Met de keuze voor Michel, lijkt het de bedoeling dat de informateur verder de piste van een centrumrechtse coalitie moet exploreren. Vraag is of de piste met N-VA, CD&V, MR en cdH nog levensvatbaar is, nadat het cdH de informateursnota van De Wever naar de prullenmand verwees en bovendien preciseerde dat de formule met deze vier partijen een afgesloten dossier is.

Kamikazecoalitie

Aan centrumrechtse zijde blijft dan nog een mogelijkheid van een coalitie met enkel MR aan Franstalige kant, maar daarvoor is dan steun van Open Vld nodig. De Vlaamse liberalen willen in dat geval dat N-VA en CD&V hen mee in bad nemen op Vlaams niveau. Donderdag liet MR-minister Olivier Chastel dan weer noteren dat zijn partij voorstander is van een klassieke tripartite, maar dan wel op alle niveaus. Om er nadien aan toe te voegen dat de MR niets uitsluit en dat er centrumrechtse formules nodig zijn zonder het cdH. Die coalitie wordt niet voor niets de kamikazecoalitie genoemd. De Franstalige liberalen zouden in dat geval liefst vijf oppositiepartijen het hoofd moeten bieden.

Foto Belga

Meer over verkiezingen

Aangeboden door onze partners