Koning ontving voorzitters in sneltempo

CdH-voorzitter Benoît Lutgen is donderdag als laatste genodigde op audiëntie geweest bij koning Filip. Voorlopig staat in de agenda van het staatshoofd enkel nog een consultatie aangestipt met sp.a-voorzitter Bruno Tobback op vrijdag. Voor de rest ligt alles nog open. De telefonische contacten gaan intussen wel voort.

ikerremans

Nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag zijn informateursopdracht aan de koning teruggaf, besloot het paleis niet meteen een vervanger het veld in te sturen. Consultaties met de traditionele partijen zorgen voor een welkome afkoelingsperiode, want voorlopig is allerminst duidelijk wie de fakkel zou kunnen overnemen. Op alle hoofdkwartieren wordt voorlopig bedankt en naar elders doorverwezen.

Hoe dan ook ziet koning Filip vrijdag eerst nog sp.a-voorzitter Tobback, die donderdag onmogelijk kon wegblijven van de veelbesproken fractiedag van zijn partij. Of er nadien nog politici op het paleis verwacht mogen worden, ligt nog niet vast. De agenda van de vorst ligt in elk geval open, de regeringsvorming is voor hem absoluut prioritair.

Nadat De Wever (N-VA) woensdag al op de koffie ging, passeerden donderdag achtereenvolgens Elio Di Rupo en Paul Magnette (PS), Wouter Beke (CD&V), Charles Michel (MR), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en tot slot cdH'er Lutgen, protagonist van de huidige crisette.

De centrumrechtse piste die De Wever voor ogen had met N-VA, CD&V, MR en cdH aan boord, liep dinsdag stuk op een non van het cdH. Voor N-VA hoeft centrumrechts echter niet dood en begraven te zijn. "Dit verhaal is niet ten einde", zei De Wever woensdag in een korte verklaring over zijn ontslag als informateur. Andere mogelijkheden zijn de klassieke tripartite (PS-MR-cdH-sp.a-CD&V-Open Vld), centrumrechts met enkel MR aan Franstalige kant en Open Vld erbij aan Vlaamse kant, of nog een afspiegeling van de deelstaatregeringen (PS-cdH-N-VA-CD&V).

Lees ook: Koning kijkt naar MR voor informateur

Belga Foto Photo News

Meer over verkiezingen

Aangeboden door onze partners