Wie is Benoît Lutgen, beter bekend als 'monsieur non'?

cdH- voorzitter Benoît Lutgen is niet meer weg te denken uit het nieuws door zijn uitdrukkelijke 'non' op de informateursnota van Bart De Wever. Hierdoor kwam de regeringsvorming in een impasse terecht die leidde tot het ontslag van formateur De Wever. Maar wie is Benoît Lutgen nu eigenlijk?

sstoffels

Lutgen werd geboren op 10 maart 1970 in het Waalse Bastogne (Bastenaken). Na de middelbare school smeet de ambitieuze Lutgen zich in het bedrijfsleven. Op 27- jarige leeftijd schopt Lutgen het tot onafhankelijk communicatie-adviseur. Vier jaar later kan hij zich algemeen secretaris van cdH noemen, een politieke keuze die zijn carrière verder zou kleuren.

In 2004 plukt de 34-jarige Lutgen de vruchten van zijn politieke aspiraties. Na de verkiezingen wordt Lutgen benoemd tot Waals minister van Landbouw, Landelijke aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme. In 2009 wordt Lutgen herkozen in het Waalse Parlement. Hij wordt Waals minister van Openbare Werken, Landbouw, Plattelandsbeleid, Patrimonium en Natuur. In dat zelfde jaar wordt Lutgen benoemd tot Grootofficier in de Leopoldsorde, een eer die onder andere Dirk Frimout te beurt viel.

In 2011 legt de minister zijn taken echter naast zich neer. Op dat moment doet Joëlle Milquet namelijk afstand van de positie als partijvoorzitter van cdH, een leegte die Lutgen maar al te graag opvult. Ook daar eindigen zijn politieke ambities niet. Sinds 2012 is Lutgen namelijk burgemeester van zijn geboortestad Bastenaken.

SiSt

Foto BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer