De Wever informateur af, koning start consultaties

Koning Filip heeft informateur Bart De Wever woensdag op diens verzoek ontheven van zijn opdracht. Deze namiddag start de koning consultaties. Dat heeft het Paleis woensdagmiddag aangekondigd, nadat De Wever het eindverslag van zijn taak als informateur aan het staatshoofd had overgemaakt.

jatimmermans

Deze wending in de zoektocht naar een nieuwe federale regering, komt niet onverwacht. Het cdH verwees de nota van De Wever, waarmee hij een centrumrechtse regering in de steigers hoopte te zetten, naar de prullenmand. Partijvoorzitter Benoît Lutgen maakte woensdagmorgen bovendien duidelijk geen heil te zien in verdere gesprekken tussen N-VA, CD&V, MR en cdH.

Meteen had het weinig zin dat De Wever, die vier weken geleden tot informateur werd benoemd, zijn opdracht zou voortzetten. Vraag is wie de koning het veld zal insturen.

Koning Filip verwacht woensdag wel geen nieuw bezoek meer op het paleis in Brussel. Hij houdt wel nog consultaties, maar die zullen allemaal telefonisch verlopen. Donderdagvoormiddag verwacht de koning zijn gesprekspartners wel weer op het paleis.

Of de koning opnieuw alle voorzitters zal horen, is voorlopig koffiedik kijken. Een nieuwe doortocht van kleine partijen als PVDA lijkt in elk geval niet aan de orde. Maar ook partijen als Groen en Ecolo komen in principe niet meteen in beeld als de koning zou willen peilen naar de kansen van een klassieke tripartite of een zogenoemde kamikazecoalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR.

Lees ook: Lutgen: "Onvoldoende vertrouwen voor verdere gesprekken"

Belga Foto Isopix

Meer over verkiezingen

Aangeboden door onze partners