Beke: "Rationeel beslist, niet emotioneel"

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil de komende uren contacten leggen met het cdH om de inhoudelijke argumenten van hun afwijzing te kennen. Dat zei hij dinsdagavond in Terzake. Beke denkt dat het cdH vooral emotioneel geoordeeld heeft, terwijl CD&V "op basis van rationaliteit" de nota heeft aanvaard. De CD&V-voorzitter vermoedt dat de koning na het bezoek van informateur De Wever nieuwe consultaties zal houden.

ikerremans

Beke benadrukte dat CD&V veel van het eigen programma terugvond in de nota en dat een aantal zaken waar CD&V geen voorstander van was niet in de nota stonden. "Op basis van die inhoudelijke overweging. Wij willen dat de prioriteit bij het socio-economische ligt en niet bij het communautaire".

Wat er nu moet gebeuren, is een vraag voor de informateur en de koning, zei Beke. "Wij konden heel wat punten van ons programma herkennen in deze nota, en daarom hebben we ja gezegd, maar als blijkt dat vier partijen niet in staat zijn om samen in deze formule 'ja' te zeggen, dan is deze formule dood natuurlijk".

Vertrouwen

CdH-voorzitter Lutgen zei dinsdagavond dat zijn partij de N-VA niet voldoende vertrouwt. "Het vertrouwen komt te voet en gaat te paard", zei Beke hierover. "Dertig dagen is iets kort om dat vertrouwen op te bouwen. Er is natuurlijk veel gebeurd de afgelopen vier jaar tussen partijen, niet alleen tussen N-VA en cdH, maar ook tussen CD&V en N-VA bijvoorbeeld. Er moest aan dat vertrouwen gewerkt worden, misschien is dat voor sommigen wat te kort geweest."

CD&V staat niet te trappelen om het initiatief over te nemen. "Er is nog altijd een informateur die het initiatiefrecht heeft en die morgen zijn verslag aan de koning zal uitbrengen. En ik veronderstel dat de koning daarna nog beraadslagingen zal opstarten", zei Beke in Terzake.

Lees ook: CdH zegt nee tegen nota De Wever "Non van cdH kan begin zijn van lange politieke crisis" De Wever reageert niet op 'njet' chH

Belga Foto Belga

Meer over verkiezingen