Jacky Lafon verlaat voorgoed Familie: "Ik kan het niet meer aan"

Print
Jacky Lafon verlaat voorgoed Familie: "Ik kan het niet meer aan"

Jacky Lafon verlaat voorgoed Familie: Ik kan het niet meer aan

Jacky Lafon speelde bijna 23 jaar Zatte Rita in Familie, maar anno 2014 is voor haar de kous af. "Ik kan het niet meer aan. Overgeven, huilen, slecht slapen. Familie is voor mij een inspanning geworden."

Het is nog maar enkele dagen geleden dat Jacky Lafon aan directeur Guy Goedgezelschap opbiechtte er genoeg van te hebben. "Het is als met een relatie verbreken. Na 23 jaar, zo lang ben ik nog nooit met iemand samen geweest. Het klinkt misschien onnozel, maar ik kan de files niet meer aan. Vorige week heb ik vier uur in de auto gezeten. Ik was een wrak toen ik thuiskwam. Ik sta elke dag meer dan een uur in de file, van Antwerpen naar Boortmeerbeek en terug. Als ik van de zee kom, moet ik zelfs om half vijf opstaan. Het is zo erg geworden dat ik meer dan uur vroeger vertrek om op tijd in de schminkstoel te kunnen zitten. Ik kan het niet meer aan. Ik heb er geen zin meer in."

"Ik heb vorig jaar een serieuze deuk gekregen. Emotioneel heb ik heel diep gezeten en ik merk dat die periode me gekraakt heeft. Ik kan de stress niet meer aan. Soms stap ik uit de auto en moet ik overgeven of huilen. Ik neem al kalmeringspilletjes en dat helpt even, maar niet lang genoeg. Ik slaap slecht, mijn haar begint uit te vallen. Chauffeurs zijn erg agressief en ik zit soms te beven in de auto. Ik heb echt een wegfobie gekregen. Ik krijg migraine-aanvallen en de dokter heeft me gezegd dat ik moet afbouwen. Ik moet kiezen: blijven optreden of Familie. En die keuze was snel gemaakt. Familie is voor mij een inspanning, optreden een ontspanning. Ach het zal ook wel met de leeftijd te maken hebben. Maar er zijn veel herstructureringen gebeurd, veel veranderingen. En dat moet ook, we moeten meegaan met onze tijd, maar voor mij is het te veel op te korte tijd", aldus Jacky in Story.

Wanneer Jacky voor het laatst op tv te zien zal zijn is momenteel nog niet geweten. "Ik wil de schrijvers de tijd geven om me eruit te schrijven, dus heb ik geen exacte einddatum gegeven. Maar ik heb ook gevraagd om me niet te laten sterven. Dat zou ik zo erg vinden. En de collega's ook, want dan zouden we een massa-scène moeten opnemen en dat is altijd erg vermoeiend. Ik heb gezegd dat ik tegen het einde van dit jaar wil stoppen. Dan heeft het schrijversteam de kans om me mooi afscheid te laten nemen en kan ik me ook zelf voorbereiden op het afscheid."

MiGe