"Een wedstrijd van Ghana vervalsen kost 125.000 euro"

Print
"Een wedstrijd van Ghana vervalsen kost 125.000 euro"

Een wedstrijd van Ghana vervalsen kost 125.000 euro

De voorzitter van de Ghanese voetbalbond zou zich akkoord verklaard hebben met het deelnemen aan internationale wedstrijden die corrupte FIFA-leden zouden vervalsen. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph, die samen met Channel 4 undercover een onderzoek voerde naar wedstrijdvervalsing in het Afrikaanse land.

The Telegraph en Channel 4 begonnen hun onderzoek van een half jaar nadat de redactie op de hoogte werd gebracht van samenwerking tussen bepaalde voetbalbonden en criminele organisaties. Die zouden internationale wedstrijden van Ghana willen beïnvloeden.

Undercover

Journalisten van The Telegraph deden zich samen met een oud-FIFA-controleur voor als een investeringsfirma die wedstrijden wilde sponsoren. Daarop kregen ze reactie van Christoper Forsythe, een geregistreerde FIFA-agent en Obe Nketiah, een topman van de Ghanese voetbalbond. Samen zouden ze opgeschept hebben hoe ze corrupte FIFA-medewerkers konden inschakelen om wedstrijden van Ghana te vervalsen.

Vervolgens vond er een ontmoeting plaats tussen de voorzitter van de Ghanese voetbalbond, de undercoverreporter en onderzoeker, samen met de heren Forsythe en Nketiah. Ze bereikten een akkoord over een geldsom, in ruil voor het laten beïnvloeden van wedstrijden. In het contract ging het over een bedrag van 125.000 euro (170.000 dollar), per gefixte wedstrijd. Een vermomde investeringsfirma zou de wedstrijdleiding aanduiden, een zware inbreuk op de FIFA-regels.

Onderzoek gevraagd

Gisterenavond heeft de Ghanese voetbalbond de zaak voorgelegd bij de lokale politie. Die moet een onderzoek starten naar Forsythe en Nketiah, die verdacht worden van "het foutief vertegenwoordigen van de Ghanese voetbalbond, met het oog op fraude." De bond heeft de zaak ook overgemaakt aan de FIFA en de Afrikaanse voetbalbond CAF. Die laatste lieten in een mededeling weten "het publiek ervan te willen verzekeren zulke foutieve vertegenwoordigingen niet te tolereren. Er hangen de betrokkenen zware sancties boven het hoofd als de beschuldingen blijken te kloppen."

Foto PHN