De Croo even voorzitter Vlaams Parlement

Print
De Croo even voorzitter Vlaams Parlement

De Croo even voorzitter Vlaams Parlement

Herman De Croo heeft dinsdag wel de openingszitting van het Vlaams Parlement mogen leiden als tijdelijk voorzitter, maar de kans bestaat dat hij die fakkel volgende week al moet doorgeven. Het reglement van het Vlaams Parlement voorziet namelijk dat het parlement binnen de tien werkdagen na de opening een voorzitter kiest. Wellicht zal dan gekozen worden voor iemand van N-VA of CD&V, de twee partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Wie het wordt, is nog niet duidelijk.

Na de eedaflegging van 104 van de 124 parlementsleden in het Vlaams halfrond - de verkozenen van Vlaams-Brabant leggen pas volgende week de eed af na de hertelling in Sint-Genesius-Rode - hield tijdelijk voorzitter Herman De Croo een korte toespraak.

Daarin benadrukte de Open Vld-nestor het belang van grondige debatten. Hij adviseerde de leden van het parlement om zich meer "los te maken van de druk van de actualiteit". "Veel te dikwijls laat de politiek zich opjagen door wat actueel is, maar ontbreekt het aan een meer diepgaande analyse en een zekere bezinning. En vooral: eens het debat gesloten wordt, vergeet men het en gaat men vlug, te vlug, over tot de volgende orde van de dag".

Volgens De Croo moet het parlement meer zijn dan "een aaneenschakeling van enkele strovuurdebatten". "Echte debatten moeten leiden tot bezinning en conclusies, die ook ingrijpen op het beleid dat in Vlaanderen wordt gevoerd. Daarom moeten ze diepgaand zijn. Dat veronderstelt ook parlementsleden die bereid zijn zich fors in dossiers in te graven en er zichzelf in vast te bijten", aldus De Croo.

Volgende week komt het parlement opnieuw samen voor de eedaflegging van 20 Vlaams-Brabantse verkozenen. Enkele andere agendapunten, zoals de aanduiding van een voorzitter en de samenstelling van een nieuw Bureau, werden uitgesteld.

Belga
Foto Photo News