VS arresteren verdachte van aanslag op consulaat in Benghazi

Meer dan anderhalf jaar na de dodelijke aanval op het Amerikaanse consulaat in de oostelijke Libische stad Benghazi hebben de VS de vermoedelijke draaischijf van de aanslag gevat, zo heeft het Pentagon dinsdag bekendgemaakt.

fvranckx

De stichter en leider van de Libische islamistische terreurgroep Ansar al-Sjaria, Ahmed Aboe Khatalla, is reeds zondag in handen van de Amerikanen gevallen. Op gezag van het Amerikaanse ministerie van Justitie meldde de omroep ABC dat hij bij een raid door speciale eenheden is gevat. Nieuwszender CNN berichtte dat die troepen daarbij met de FBI hebben samengewerkt.

Alle deelnemers aan de operatie hebben Libië veilig verlaten, zo citeerde Fox News woordvoerder John Kirby van het Pentagon. Khatalla bevindt zich nu op een schip van de Amerikaanse marine in de Middellandse Zee. Volgens Fox News is hij op weg naar de VS.

Washington verdenkt hem ervan de draaischijf te zijn geweest van de aanval van 11 september 2012 waarbij de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om het leven zijn gekomen. Hij zou ook persoonlijk bij de aanslag betrokken zijn geweest. Het is de eerste arrestatie in verband met de aanslag.

Nog luidens Fox heeft president Barack Obama vrijdag de operatie goedgekeurd. De arrestatie gebeurde ten zuiden van Benghazi.

Opsteker voor Obama

Voor de regering van Obama is de arrestatie een opsteker, want ze was - vooral uit Republikeinse hoek - zwaar onder vuur komen te liggen in verband met de gebeurtenissen in Benghazi.

De VS tonen "dat zij wat er moet gebeuren ook zullen doen om te bewerkstelligen dat gerechtigheid geschiedt wanneer Amerikanen schade is berokkend", zei Obama dinsdag volgens een tweet van het ABC News.

Khattala "zal nu het volle gewicht van het Amerikaans gerechtelijk systeem voelen", voegde de president er luidens een tweet van het NBC News aan toe.

Belga, Foto AFP

Meer over Benghazi