Heringerichte tumuli voorgesteld (video)

Print
Gingelom - In Gingelom zijn zondag drie heringerichte Gallo-Romeinse grafheuvels heropend. Na een opknapbeurt van drie jaar werden de 1.800 jaar oude tumuli officieel voorgesteld aan pers en publiek. "Het is een schitterend stukje geschiedenis", klinkt het bij de bezoekers.

De gemeente Gingelom telt zes monumentale heuvels tussen de akkers. Deze heuvels zijn 1800 jaar geleden door mensen aangelegd als herinnering aan overleden Gallo-Romeinen en hielden al de tijd stand.

Om deze grafheuvels opnieuw de waardering en aandacht te geven die ze verdienen, werden de sites opnieuw eenvoudig en sereen ingericht. Speciaal voor het project werden ook twee knooppunten toegevoegd aan het fietsroutenetwerk.

Opvallen

Volgens schepen van toerisme Jan Wicheler hebben ze met de herinrichting vooral getracht om de tumuli beter te laten opvallen. "We hebben bijkomende grond verworven rondom de tumuli, zodat ze weer meer ruimte krijgen in het landschap. Opvallend is dat alle bomen op de tumuli gekapt werden, waardoor het risico op onherstelbare schade verdwijnt en de heuvels op zich veel beter zichtbaar worden."

Elke site heeft een infobord, waarbij telkens een deel van de geschiedenis van de tumuli wordt verteld. "Het rijke verleden is een belangrijke toeristische troef in Haspengouw. De tumuli verhogen de aantrekkingskracht van de regio en de belevingswaarde van ons Fietsparadijs", denkt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed.

Bij de opening op zondag konden de talrijke aanwezigen kiezen voor een wandeltocht van vijf kilometer of een fietstocht van tien kilometer langs de drie tumulisites.

Belga, Foto SD

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio