Verlamde jongen kleurt voetbalfeest

Print
Verlamde jongen kleurt voetbalfeest

Verlamde jongen kleurt voetbalfeest

Het grootste voetbalfeest ter wereld is begonnen. Het wereldkampioenschap in Brazilië ging donderdag van start met een kleurrijke openingsceremonie die echte hoogtepunten miste. Op één uitzondering na. Een bijna volledig verlamde Braziliaanse jongen rees uit zijn rolstoel en gaf de aftrap. Dankzij een futuristisch robotpak, waardoor hij weer kan lopen.

Meer dan 65.000 mensen in de Corinthians Arena in São Paulo en een miljard anderen voor hun televisietoestel. De hele wereld keek donderdag naar de openingsceremonie, bedacht door twee Belgen.

Een bijzonder moment was nog wat de meest indrukwekkende trap op een bal van het hele wereldkampioenschap moet zijn. Niet door een voetbalvedette, maar door een Braziliaans jongetje dat door een verlamming gekluisterd is aan zijn rolstoel. Tot donderdag. Het kereltje stond recht en trapte de wereldbeker op gang. Dankzij een experimenteel robotpak. Geen mirakel, maar de vrucht van dertig jaar research door een team van wetenschappers onder leiding van de Braziliaanse arts Miguel Nicolelis.

Marc Herremans

De neuroloog werkte de afgelopen maanden permanent aan de perfectionering van het futuristische pak. Dit zogenaamde exoskelet is ontworpen als onderdeel van het Walk Again-project, dat verlamde patiënten moet helpen om opnieuw te kunnen stappen. Ook onze landgenoot Marc Herremans testte het futuristische harnas.

Lees ook: Brazilië klopt Kroatië in openingsmatch WK
J.Lo steelt show op openingsceremonie

GEERT NEYT / WIM DEHANDSCHUTTER
Foto Reuters