Franstalig ACW vraagt Waalse partijen geen regering met N-VA te vormen

De Franstalige tegenhanger van de christelijke arbeidersbeweging ACW - de Mouvement ouvrier chrétien (MOC) - roept de Franstalige partijen op niet in een regering met N-VA te stappen. Het programma van de Vlaams-nationalisten zou de sociale verworvenheden op de helling plaatsen, aldus de MOC, wiens voorzitter Christian Kunsch eraan herinnert dat de Franstalige partijen zich tijdens de verkiezingscampagne tegen zo'n coalitie hebben afgezet.

tmas

N-VA-voorzitter Bart De Wever ging dinsdag zijn derde week in als koninklijk informateur. Zijn ambitie bestaat erin, samen met CD&V aan Vlaamse kant, een centrum-rechtse coalitie op de been te brengen. Daarvoor is aan Franstalige zijde de steun van MR en cdH nodig. Mocht cdH niet toehappen, dan zou de steun van Open Vld nodig zijn. Die partij wil echter enkel federaal meeregeren als ze ook in Vlaanderen mee in bad wordt genomen. Daar hebben N-VA en CD&V deze week de onderhandelingen opgestart.

De zoektocht naar federale partners verloopt in de grootste discretie. De Franstalige christelijke arbeidersbeweging MOC laat donderdag in een mededeling daarentegen haar standpunt duidelijk kennen. "Op sociaal-economisch niveau heeft het programma van de Vlaams-nationalisten tot doel ons sociale zekerheidsmodel van een solidariteitslogica te doen overhellen naar een individualistische marktlogica", luidt het. "Die nooit eerder geziene offensief zou alle sociale verworvenheden bedreigen, net als de koopkracht van de bevolking, wat dan weer negatieve gevolgen zou hebben voor de economische activiteit en het land en alle werknemers in een bijzonder kwetsbare situatie zou brengen".

MOC-voorzitter Kunsch roept "dringend" op tot een "stevig gemeenschappelijk front tussen het verenigingsleven, de non-profit, de overheden en de socio-economische spelers" mocht er op federaal niveau een centrumrechtse meerderheid in het zadel raken. Hij vraagt zich overigens af "hoe het te begrijpen zou zijn mocht één of meerdere Franstalige partijen in zo'n regering stappen, terwijl de Franstalige partijen tijdens de campagne hebben verklaard te bedanken voor zo'n coalitie".

Belga, Foto Belga

Meer over Beweging.net

Aangeboden door onze partners