N-VA en CD&V starten Vlaamse formatiegesprekken

Print
N-VA en CD&V starten Vlaamse formatiegesprekken

N-VA en CD&V starten Vlaamse formatiegesprekken

N-VA en CD&V zijn dinsdag gestart met de gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering. Ze beginnen met het vastleggen van werkafspraken en met een doorlichting van het bugettaire kader. De start van de gesprekken vond plaats in het statige Errerahuis, de 18de eeuwse ambtswoning van de Vlaamse minister-president. De rest van de onderhandelingen zal plaatsvinden in het Vlaams Parlement en op de kabinetten.

Voor het verlengde pinksterweekend kondigden N-VA en CD&V aan dat ze samen - en dus zonder Open Vld - de onderhandelingen wilden starten voor de vorming van een Vlaamse regering.

Voor de echte onderhandelingen is het nog te vroeg. Vandaag spreken beide partijen vooral een werkmethode en agenda af. De administratie financiën en begroting komt ook het financiële kader toelichten. Recent nog bleek uit het rapport van de Vlaamse administratie dat het tekort op de Vlaamse begroting in 2015 zou kunnen oplopen tot 1 miljard euro en tot 1,3 miljard euro in 2016.

"De toestand is ernstig", zei ontslagnemend minister-president Peeters voor aanvang van de vergadering. "Het wordt geen walk in the park. We zullen moeten saneren en tegelijk moeten investeren in sociaal beleid, zoals personen met een handicap, scholenbouw, enz...". Over zijn eigen toekomst, hield Peeters de lippen op mekaar. De naam van Peeters wordt genoemd als mogelijke premier. "Dat is totaal niet aan de orde", klonk het.

Derde partner?

Het is ook afwachten of de federale regeringsvorming een impact zal hebben op de Vlaamse formatiegesprekken. Zo is het bijvoorbeeld de vraag of Open Vld zal inbreken in de Vlaamse meerderheid als de Vlaamse liberalen federaal mee aan tafel gaan. "Ik weet van geen derde partner", zei Peeters. Liesbeth Homans houdt de deur wel op een kier. "We hebben met twee partijen een ruime meerderheid, maar ik sluit niemand bij voorbaat uit", klonk het.

De N-VA-delegatie wordt aangevoerd door Geert Bourgeois. Hij wordt geflankeerd door Ben Weyts, Liesbeth Homans en Philippe Muyters. Aan CD&V-kant is ontslagnemend minister-president Kris Peeters de delegatieleider. Naast hem zitten Jo Vandeurzen, Hilde Crevits en Joke Schauvliege aan tafel. Beide delegaties worden aangevuld met kabinetschefs en experts.

In tegenstelling tot vijf jaar geleden zal de rest van de onderhandelingen niet plaatsvinden in 'Hotel Errera'. De centrale werkgroep zal onderhandelen in het Vlaams Parlement. Daarnaast zullen werkgroepen vergaderen op de kabinetten.

Belga, Foto Belga