Wouter Van Besien: "CD&V bedriegt zichzelf"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien begrijpt niet hoe CD&V "zonder enige inhoudelijke basis" mee kan stappen met de N-VA in de vorming van een Vlaamse regering. Net als de PS in Wallonië, die niet wachtte op de formatie van een federale regering, "klampt CD&V zich vast aan de macht". Van Besien zei dat zondagmiddag in VTMNIEUWS.

mceulemans

Na de bekendmaking vrijdag dat CD&V en N-VA gesprekken starten over de Vlaamse formatie was Besien al scherp voor de christendemocraten. Dat is twee dagen later niet anders.

"Zonder inhoudelijke basis"

"Als je kijkt naar de verkiezingscampagne, vind ik dat ze hier zonder enige inhoudelijke basis - ze weten niet wat ze gaan doen - kiezen voor de N-VA." Volgens Van Besien is die keuze van CD&V niet logisch, gezien de toon die de partij tijdens de campagne aansloeg en de standpunten die ze verdedigde. De Groen-voorzitter herinnert zich met name hoe de CD&V zich afzette tegen de "hardvochtige" N-VA. "CD&V bedriegt zichzelf."

Nog voor er concrete vooruitgang is geboekt bij de vorming van een federale regering, starten N-VA en CD&V coalitiegesprekken in Vlaanderen, net als de PS en het cdH in Wallonië. "Zowel PS als CD&V klampen zich vast aan de macht: 'We zullen dit alvast tot ons nemen'", luidt het verwijt van Van Besien. Hij vindt het logischer om alles samen te bekijken om ervoor te zorgen dat de verschillende regeerprogramma's elkaar versterken en niet tegenwerken - "iets wat CD&V overigens tot voor kort ook zelf zei".

Federaal terrein

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdag aangaf dat het "niet uitgesloten" is dat zijn partij en CD&V elkaar ook "op federaal terrein zullen aantreffen", verbaast Van Besien. "We hebben in de campagne toch gehoord dat N-VA wil snoeien in de sociale zekerheid en dat CD&V daar absoluut niet mee akkoord is? Met welk gemeenschappelijk programma zouden zij dan naar zo'n federale regering stappen? Dat is mij totaal onduidelijk."

Van Besien ging ook in op de Brusselse formatie, waar Open Vld, sp.a en CD&V samen de Nederlandstalige coalitiepartners willen worden. Volgens de Groen-voorzitter ligt een paarsgroene Open Vld-sp.a-Groen coalitie meer voor de hand. "De kiezer heeft die logische coalitie naar voren geschoven." Dat in plaats van Groen voor CD&V gekozen wordt, neemt Van Besien vooral de sp.a "een beetje kwalijk".

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer