Onkelinx sust CD&V en Open Vld

Print
Onkelinx sust CD&V en Open Vld

Onkelinx sust CD&V en Open Vld

Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx verzekert CD&V en Open Vld dat van communautair gemorrel geen sprake zal zijn in een Brussels regeerakkoord met het FDF. De zesde staatshervorming noch de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging zal in vraag gesteld worden, verzekerde ze op de RTBF-radio. FDF'er Bernard Clerfayt gelooft alvast dat het nog goed komt, zo klonk het intussen bij de VRT.

Het Brusselse FDF-programma voorziet een aantal punten die moeilijk liggen voor de Vlaamse coalitiepartners. Zo stelt de partij van Olivier Maingain de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging in het Brussels Parlement in vraag, net als onder meer de consensusregel in de Brusselse regering.

Staatshervorming niet op helling

"Dat zal niet in een regeerakkoord staan, dat zouden de Nederlandstaligen niet aanvaarden", bevestigde Onkelinx. Ze zei van het FDF bovendien de garantie te hebben gekregen dat de partij ook de zesde staatshervorming niet op de helling zou zetten. "Ze hebben ons gezegd: wij zijn legalisten, we aanvaarden dat."

Onkelinx roept dan ook op om "vreedzaam" verder te werken. "Het gaat niet om veto's, maar om moeilijkheden", zo nuanceerde ze ook.

FDF is gerust

Het FDF denkt evenmin dat alle bruggen al verbrand zijn. "Dit is een reactie van gisteren, we zullen nog een paar uren of dagen wachten", zei Brussels kopstuk Bernard Clerfayt in De Ochtend op Radio 1. "Ik begrijp het probleem niet. Didier Gosuin (FDF) was minister met Guy Vanhengel (Open Vld), terwijl ik persoonlijk lid was van de regeringen-Leterme en Van Rompuy (CD&V)."

Voor Clerfayt is duidelijk dat CD&V en Open Vld liever een meerderheid willen met de MR. "Maar zij moeten niet kiezen, het zijn de kiezers die gekozen hebben", argumenteert hij. Toch haalde de MR bijna 10 procent meer stemmen als zijn partij. "De Franstalige meerderheid in Brussel heeft ook niets te zeggen over die aan Nederlandstalige kant."

Contact met Open Vld en CD&V had Clerfayt nog niet, sinds de demarche van de Vlaamse partijen. Hoe dan ook heeft het volgens hem meer te maken met de federale onderhandelingen, dan met Brussel.

Belga
Foto Isopix (Laurette Onkelinx)

Lees ook: