Spaanse koning Juan Carlos treedt af

Print
Spaanse koning Juan Carlos treedt af

Spaanse koning Juan Carlos treedt af

De Spaanse koning Juan Carlos (76) treedt af. Dat is maandagochtend bekendgemaakt door premier Mariano Rajoy in een "institutionele verklaring" aan de pers. Juan Carlos zal worden opgevolgd door zijn zoon Felipe (46).

De precieze redenen voor zijn aftreden gaf de premier niet vrij. Maar de monarchie acht dit "het beste moment voor verandering", aldus Rajoy. Rond 12.30 uur spreekt koning Juan Carlos de Spaanse bevolking toe over zijn troonsafstand.

De populariteit van het koningshuis in Spanje staat op een dieptepunt. De bejaarde Juan Carlos sukkelt al geruime tijd met zijn gezondheid. Daarnaast was er een aantal schandalen, zoals rond een jachtpartij in Afrika, geruchten over een liefdesaffaire en een corruptiezaak bij zijn schoonzoon. Met zijn aftreden volgt Juan Carlos het voorbeeld van de Belgische koning Albert II en de Nederlandse koningin Beatrix, die beiden vorig jaar de macht overlieten aan hun oudste zonen.

Juan Carlos werd op 22 november 1975 koning van Spanje, na de dood van Franco. Zijn zoon Felipe, die de titel Prins van Asturië draagt, werd in 1968 geboren.

De troonswissel zou voor zeer binnenkort zijn. De Spaanse premier roept dinsdag een uitzonderlijke ministerraad bijeen waar de kwestie zal behandeld worden. De Spaanse grondwet gebiedt dat de troonsafstand moet gebeuren met een organieke wet, goedgekeurd door het parlement. "Ik verwacht dat dit proces zich afspeelt in een context van institutionele stabiliteit en als bewijs van onze volwassen democratie", aldus Rajoy.

Foto Photo News: koning Juan Carlos I, koningin Sofía en Felipe