Karel De Gucht laat Europese zetel over aan Philippe De Backer

"Karel De Gucht is niet van plan van gedacht te veranderen." Hij zal met andere woorden zijn mandaat als commissaris voor Handel uitdoen, waardoor de derde Open Vld-zetel in het Europees Parlement aan Philippe De Backer zal toekomen. Dat bevestigt de woordvoerder van De Gucht maandag. Annemie Neyts herhaalt dan weer dat ze in de loop van de legislatuur "de fakkel doorgeeft".

jrosquin

Met nog één bureau dat geteld moet worden, lijkt het vast te staan dat Open Vld zijn drie zetels in het Europees Parlement behoudt. Lijsttrekker Guy Verhofstadt en Annemie Neyts waren zondag al vrij vroeg zeker van hun verkiezing, Karel De Gucht pikte in de loop van de nacht de zetel van Steven Vanackere (CD&V) in.

Commissaris blijven

Voor de verkiezingen zei De Gucht dat hij sowieso commissaris zou blijven tot zijn mandaat eind oktober afloopt, wat betekende dat hij zich zou laten vervangen mocht hij verkozen worden. "Dat is nog altijd het geval", bevestigt zijn woordvoerder nu. "Karel De Gucht is niet van plan van gedacht te veranderen." Concreet betekent dit dat Philippe De Backer doorschuift en zijn zetel opnieuw opneemt.

Behalve De Gucht, houdt ook Annemie Neyts zich aan de belofte die ze enkele weken geleden maakte. "Ik heb met de partij afgesproken dat ik in de loop van de legislatuur de fakkel zou doorgeven", zegt ze. Nu De Backer de zetel van De Gucht inneemt, wil dat zeggen dat Hilde Vautmans Neyts zal vervangen. "Inderdaad, dit staat los van de persoon. De gemaakte afspraken worden nagekomen."

Wanneer precies ze in de loop van de komende vijf jaar vertrekt, kan Neyts niet zeggen.

Foto Belga (Philippe De Backer)

Meer over Karel De Gucht