Ivo Belet: "Marianne Thyssen maakt kans om eurocommissaris te worden"

Als tweede op de Europese lijst van CD&V is Ivo Belet zeker van zijn zetel in het Europees Parlement. Hij oogt dan ook erg relaxed. "Wij gaan vol opnieuw voor drie zitjes", zegt hij.

evrolix

Maar verder dan zijn parlementszetel kijkt de Hasselaar niet. "Zelf eurocommissaris worden? Je stapt niet in de politiek als dat je niet zou interesseren", glimlacht hij. "Maar op dit moment is onze kandidaat Marianne Thyssen, die erg populair is in de Europese wandelgangen." En ze maakt zeker een kans, denkt Belet. "Misschien wil de Open Vld tijdens de regeringsonderhandelingen wel niet heel ver gaan om Karel De Gucht een tweede mandaat te bezorgen? Een commissaris weegt immers evenveel als een vicepremier in de federale regering. CD&V is zeker wel bereid om te vechten voor Marianne."

Toch vindt ook Belet De Gucht een degelijk eurocommissaris. "Hij weegt zwaar in de commissie, en zijn rechtszaak heeft hem tot nu toe geen parten gespeeld in Europa. Trouwens, misschien eindigt Verhofdstadt wel als de Belgische eurocommissaris, als hij geen Europese topjob kan versieren." Maken de grote kandidaten van de Europese partijen dan geen kans om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te mogen leveren? "Toch, ik schat dat de kandidaat die het parlement naar voor schuift 75 procent kans maakt. De lidstaten, die met een meerderheid akkoord moeten gaan, zullen twee keer nadenken om die kandidaat tegen te houden. Om de kloof met de burger niet nog groter te maken."

Niels Lisson Archieffoto

Meer over CD&V