Agenten in zaak Jonathan Jacob riskeren vervolging

Het Antwerpse parket-generaal wil alle agenten van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) die de politiecel van Jonathan Jacob (26) binnenstormden, voor de rechtbank brengen voor het toebrengen van opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. Dat heeft de VRT-redactie uit goede bron vernomen. Het parket-generaal wil enkel kwijt dat het zijn vordering klaar heeft.

tmas

Jonathan Jacob (26) was onder invloed van amfetamines toen hij op 6 januari 2010 werd opgepakt. In psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout was de struis gebouwde kerel niet welkom omdat hij zich agressief opstelde. De man belandde uiteindelijk in een politiecel in Mortsel.

Het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie van Antwerpen werd erbij geroepen. Dat moest hem in bedwang houden tot een arts hem een kalmerend spuitje kwam geven, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Nadat hij de spuit had gekregen, zakte hij ineen. De arts probeerde hem nog te reanimeren, maar Jonathan stierf in de politiecel.

Toen de zaak vorig jaar voor de raadkamer kwam, had het parket nog de buitenvervolgingstelling gevorderd voor de acht BBT'ers. Uiteindelijk werd één van hen toch naar de rechtbank verwezen. Na bijkomend onderzoek wil het parket-generaal nu volgens de VRT alle leden van het BBT voor de rechtbank brengen, alsook de commissaris van de lokale politie die het team erbij had geroepen. Ook de toenmalige directeur van de Alexianen en een psychiater moeten volgens het parket-generaal terechtstaan voor schuldig verzuim. Zij werden eerder ook al verwezen door de raadkamer.

Het parket-generaal kan het nieuws niet bevestigen. "Het klopt dat het parket-generaal, na het bijkomend onderzoek dat bevolen werd door de KI, haar vordering klaar heeft. Maar omdat deze procedure voor de KI achter gesloten deuren plaatsvindt, kunnen wij hier vooralsnog geen verdere informatie over geven", zegt Paul Van Tigchelt, woordvoerder bij het parket-generaal.

De zaak komt op 5 juni voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen, dat over de verwijzingen moet beslissen.

Belga, Archieffoto

Meer over Jonathan Jacob