Heibel over interne peiling Open Vld

Print
Heibel over interne peiling Open Vld

Heibel over interne peiling Open Vld

In het VTM-programma 'Jambers in de politiek' verwijst N-VA-voorzitter Bart De Wever naar een interne peiling van iVox bij Open Vld. De resultaten zouden bijzonder slecht zijn voor de Vlaamse liberalen. Bij Open Vld ontkennen ze dat ze een peiling hebben laten uitvoeren door iVox. Ook de geciteerde resultaten worden betwist.

Het was één van de meest opvallende scènes in het programma. Terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever met enkele medewerkers het eerste debat tegen PS-voorzitter Paul Magnette voorbereidt, ontvangt hij op zijn smartphone naar eigen zeggen de resultaten van een geheime interne peiling bij Open Vld.

De Wever begint met enkele smalende opmerkingen. "De Vld heeft een gigantische iVox-peiling gedaan. Ik moet zeggen, ze hebben ze goed afgeschermd. Ik heb nog nooit zo lang moeten wachten. Ik heb zo de dienst spionage, die ik dan inzet. En de Vld is niet voor niets 'Open Vld'. Normaal duurt dat twee uur, voor ik een volledig verslag van hun partijbestuur heb. Dit heeft mij meer dan twee weken gekost. Nu begrijp ik ook waarom."

Dan noemt De Wever de provinciale resultaten. "West-Vlaanderen zitten ze op 10 procent, voor Oost-Vlaanderen op 11 procent. Vlaams-Brabant met Maggie zitten ze op 13 procent en voor Antwerpen... De provincie Antwerpen, hou u vast: 6 procent. (...) Ik heb er vier man op afgestuurd en dit is de eerste die wat resultaat geeft. Dat verklaart wel waarom ze zo in paniek zijn."

Bij Open Vld ontkennen ze het bestaan van de iVox-peiling. De Vlaamse liberalen peilen trouwens met TNS Dimarso, het bureau dat onder meer de peiling van De Standaard en de VRT doet. Noël Slangen op Twitter: "Tiens, Open Vld nooit peiling bij iVox gedaan, ook geen andere met deze cijfers. #BDW acteur of politicus?".

En later op de dag spreekt voorzitster Gwendolyn Rutten op Twitter van een "niet-bestaande iVox-peiling". "Spionnen uitsturen en leugens rondstrooien over niet-bestaande iVox peiling. 'Van het laagste niveau ooit'? #BDW #jambers #nietonzestijl", tweette ze.

Intussen heeft ook Hans Verhoeven van iVox gereageerd via Newsmonkey. "We zijn verbaasd. Wij willen formeel bevestigen dat we in deze (pre-)verkiezingsperiode geen enkele opdracht voor een (al dan niet interne) peiling voor de Open Vld hebben uitgevoerd."

Belga, Foto AFP