Niels Albert stopt met veldrijden

Print
Niels Albert stopt met veldrijden

Niels Albert stopt met veldrijden

Niels Albert heeft maandag het einde van zijn professionele veldritcarrière aangekondigd. Bij een routinecontrole kwamen hartritmestoornissen aan het licht. Dat maakte de geëmotioneerde veldrijder maandag bekend op een persconferentie in Leuven.

"Veel eerder dan ik had verwacht, word ik omwille van gezondheidsredenen gedwongen een einde te maken aan mijn professionele carrière", verklaarde de 28-jarige Albert, die een wisselvallig seizoen kende. "Bij een routinecontrole werden hartritmestroornissen vastgesteld. Volgens het medisch team van het Universitair Ziekenhuis in Leuven is afscheid nemen van het veldrijden de enige optie."

Defibrillator

"Uit onderzoek is gebleken dat zelfs bij lichte sportbeoefing er zich hartritmestoornissen voordoen", zegt Guy De Schutter, ploegdokter van BKCP-Powerplus, op de persconferentie. "Er wordt nu een systeem voorzien om zijn hart permanent te monitoren. Hij moet nu regelmatig op controle om zijn hart te controleren. Bij echte sportbeoefing zou hij nu echt in gevaar zijn."

"Een defibrillator is niet echt een oplossing. Ik moet er geen tekening bij maken dat het niet alleen een gevaar zou zijn voor hemzelf, maar ook voor de andere renners als er zich iets zou voordoen aan volle snelheid", aldus de arts.

"Doet veel pijn"

"Het doet veel pijn om mijn sportcarrière zo abrupt te stoppen. Na amper zes profjaren moet ik mijn fiets aan de kant zetten", aldus de veldrijder van BKCP-Powerplus. "In deze zware omstandigheden wil ik iedereen die me heeft gesteund, bedanken. Wat de toekomst betreft, is er nog onduidelijkheid. Ongetwijfeld zal ik door een diep dal gaan."

"Niels is natuurlijk verslagen. Hij is nog maar 28 jaar, zijn beste jaren moesten misschien nog komen. De eerste dagen zit je misschien nog in een roes, maar de slag moet waarschijnlijk nog komen", klinkt het bij zijn arts op de persconferentie.

Twee wereldtitels

Albert veroverde in zijn carrière in het veldrijden twee wereldtitels (2009 en 2012). Daarnaast kroonde hij zich in 2011 tot Belgisch kampioen. In totaal won hij 11 Wereldbekermanches. In 2011 en 2013 was hij WB-eindwinnaar. Verder schreef hij 14 veldritten van de Superprestige op zijn naam. Daarnaast mocht hij in 16 crossen van de Gazet van Antwerpen/Bpost Bank-Trofee het zegegebaar maken. In 2013 won hij de BB-Trofee.

Lees ook:
Renners steunen Niels Albert op Twitter
Nys: "Ga de figuur Niels Albert missen"
"Niels Albert kan niet anders dan stoppen"

Foto Belga