Twitteractiviteit verraadt je politieke profiel

Wetenschappers kunnen met een vrij grote waarschijnlijkheid je politieke voorkeur achterhalen door dataminingtechnieken op je Twitteractiviteiten en dat van je netwerk toe te passen. Dat meldt de Universiteit Antwerpen zondag. Er werd ook een website gelanceerd, waarop iedereen zelf de proef kan doen.

evrolix

Hoewel de socialenetwerksite Twitter bekend staat om haar korte boodschappen van 140 tekens, laat een Twitterprofiel toch toe vrij nauwkeurig de politieke voorkeur van de Twitteraar te achterhalen. De onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat kijkt naar wie je volgers zijn, wie je zelf volgt, en ook welke boodschappen van anderen je retweet. Ook de informatie van personen in je netwerk wordt meegenomen. "Door al die gegevens kwantitatief te analyseren verzamel je per gebruiker een enorme hoeveelheid informatie", vertelt Christophe Van Gysel, die dit project in de context van zijn masterscriptie uitvoert.

Dat het algoritme werkt, bewijst alvast een steekproef bij 734 personen die openlijk gelieerd zijn aan een politieke partij. Daar was het algoritme meer dan 95 procent nauwkeurig. Ook bij wie zich niet out, kan men nauwkeurig voorspellingen doen. "Als bijvoorbeeld veel van de mensen in jouw netwerk een duidelijke voorkeur voor partij A hebben, omdat ze de officiële Twitteraccount of politici uit die partij volgen, is dat al een eerste signaal dat ook jij partij A goedgezind kan zijn", verduidelijkt onderzoeker Bart Goethals.

De computerwetenschappers van UAntwerpen willen met hun "verkiezingsexperiment" aantonen dat Twittergebruikers zonder het te beseffen veel over zichzelf blootgeven.

Belga Foto AFP