Rechter beveelt psychiatrische observatie voor Pistorius

In het proces tegen Oscar Pistorius is de rechter woensdag ingegaan op het verzoek van de openbare aanklager om de olympische atleet naar een instelling te sturen zodat hij 30 dagen psychiatrisch geobserveerd kan worden. Door die beslissing zal het proces tegen Pistorius vertraging oplopen.

ikerremans

De mentale toestand van de atleet zal nu worden onderzocht in een openbare psychiatrische instelling, waar Pistorius dagelijks op consultatie zal komen. Op 20 mei wordt de naam van het gekozen instituut bekendgemaakt, tezamen met andere logistieke details.

De aanvraag van de openbare aanklager kwam er nadat een getuige van de verdediging, forensisch psychiater Merryl Vorster, maandag had gesteld dat Pistorius leidt aan een "abnormale angststoornis". "Een angststoornis kan verantwoordelijk zijn geweest voor het beslissingsgedrag tijdens de nacht van het misdrijf", zei ze. Volgens de getuigen liep Pistorius de stoornis op omwille van zijn moeilijke jeugd - zijn ouders scheidden en zijn moeder stierf toen hij 15 jaar oud was - en omwille van de hoge criminaliteitsgraad in Zuid-Afrika.

De 27-jarige Pistorius wordt verdacht van moord met voorbedachte rade op zijn vriendin, model Reeva Steenkamp. Ze werd doodgeschoten door Pistorius met vier kogels die dwars door de badkamerdeur gingen, waar Steenkamp zich bevond. Dat gebeurde in februari 2013, in het huis van Pistorius. De atleet zelf beweert dat hij dacht dat ze een inbreker was. Hij riskeert minstens 25 jaar cel.

Belga Foto AFP