Hertrouwde gelovigen willen ter communie gaan (oproep)

Een grote meerderheid van de Belgen wil dat de kerkleiding enkele standpunten over huwelijk en gezin wijzigt. Dat blijkt uit een bevraging op initiatief van de Belgische bisschoppenconferentie onder 1.589 gelovigen in België en uit een enquête door onderzoekers van de KU Leuven onder 1.853 mensen die professioneel of vrijwillig actief zijn in de katholieke kerk. De resultaten werden maandag bekendgemaakt tijdens een studiedag in Leuven.

mceulemans

"Rond bepaalde elementen uit de kerkelijke leer is een meerderheid het niet eens met het leergezag", zegt Herman Cosijns, die het onderzoek van de bisschoppenconferentie toelichtte. "Het gaat om de artificiële conceptie, de positie in de kerk van hertrouwde mensen die gescheiden zijn, de beoordeling van homoseksuele handelingen en de seksualiteitsbeleving buiten het huwelijk. Tegelijk vragen ze de Kerk het gezin te ondersteunen in maatschappelijke evoluties die strijdig zijn met een christelijke visie op het gezin zoals in het euthanasiedebat."

Uitsluiting van communie

Een grote groep bij de pastores, godsdienstleerkrachten en pastoraal geëngageerden wenst duidelijk verandering. Ook hier zijn het vooral het kerkelijk verbod op kunstmatige anticonceptie, de uitsluiting van hertrouwde gescheidenen van de communie en de afwijzing van homoseksuele relaties door de kerk die het meeste verzet oproepen.

Een grote groep geeft aan dat ze die veranderingen reeds in hun eigen pastoraal handelen gedeeltelijk hebben doorgevoerd. Ook hier waardeert een grote groep de kerkelijke leer omtrent het belang van het huwelijk als positief.


Ben u hertrouwd en werd u al wel eens uitgesloten van de communie? Of werd u voor een andere reden uitgesloten door de kerk? Laat het ons weten via

. Vermeld uw naam, gemeente en telefoonnummer.


Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners