Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Besien: "Groen is enige partij die sociale en milieu combineert"

Groen lijkt in deze campagne de wind in de zeilen te hebben. De heisa rond de Antwerpse mobiliteit en de overkapping van de Ring is koren op de molen van de ecologisten en daar gingen tijdens de chatsessie met Groen-voorzitter Wouter Van Besien dan ook heel wat vragen over.

jrosquin

Stel ook uw vragen aan andere politieke kopstukken

"Ik kan perfect begrijpen dat Groen meer is dan alleen wat wollen sokken, … maar momenteel heb ik het gevoel dat het iets te weinig wollen sokken is. Mag het wat meer? Klimaatopwarming is toch belangrijk genoeg", zo stak lezer Gi van wal. "We zijn de enige partij die het sociale en het milieu combineert", repliceerde Van Besien. "We hebben belangrijke voorstellen voor investeringen in hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit. Van de milieubeweging kregen we 10/10 voor ons milieuprogramma, de andere partijen een pak minder."

Ringland

"Is het uitvoeren van de plannen van Ringland voor jullie een absolute voorwaarde om mee in de Vlaamse regering te stappen?", vroeg Bart zich af. "We zijn al jaren aan het vechten tegen het BAM-tracé dat de auto's door de stad jaagt en een volledige overkapping in de weg staat", klonk Van Besien combattief. "Dat gevecht gaat natuurlijk verder bij de regeringsvorming. De kaarten liggen goed, want de Vlaamse regering gaat nooit een autostrade tegen de zin van de Antwerpenaar kunnen realiseren. Hoe sterker Groen wordt, hoe minder de andere partijen dit signaal kunnen negeren."

Uit de vragen blijkt dat veel mensen sympathie hebben voor de groenen, maar bepaalde standpunten van de partij lijken toch op weerstand te botsen. Zo begrijpt lezer Tim niet goed wat de linkse beweging tegen kernenergie heeft. "Het grootste probleem van de kernenergie is het kernafval", motiveerde de voorzitter het standpunt van Groen. "Er is nog altijd geen oplossing voor de verwerking ervan. Hernieuwbare energie is beter voor het milieu, het maakt ons onafhankelijk van andere continenten en het brengt veel meer jobs op. Niet twijfelen dus!"

Halal

Lezer Tom twijfelt dan weer over zijn stem aan Groen omdat uit een stemtest blijkt dat de partij halalmaaltijden wil aanbieden aan moslimleerlingen. "Wij vinden helemaal niet dat 'wij' ons moeten aanpassen aan 'hen'", zo stelde Van Besien. "Wij vinden dat iedereen zichzelf mag zijn. Wij vinden dat niemand halal moet eten. Wij vinden wel dat als een school maaltijden aanbiedt, zij best ook rekening houdt met leerlingen die halal willen eten. Dat is een heel redelijk standpunt, dus laat het u vooral niet tegenhouden om voor Groen te stemmen :-)."

Lezer Rudi Verheyen gaf dan weer toe fan te zijn van de rustige en integere communicatiestijl van Wouter Van Besien. De partijleider nam het compliment in dank aan. "Ik denk dat we een echte positieve campagne aan het voeren zijn. We formuleren vooral waar we echt voor zijn en niet alleen waar we tegen zijn."

Herlees de chat via onderstaande chatbox:

Foto Gert Cools

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer