"Fier dat korte straffen eindelijk worden uitgevoerd"

Tussen het drukke campagnevoeren door vond minister van Justitie en Antwerps lijsttrekster voor de Kamer Annemie Turtelboom (Open Vld) ook een gaatje om een uur lang te komen chatten met de lezers van Gazet van Antwerpen. Niet geheel onverwacht gingen de meeste vragen over justitie en het gerechtelijk apparaat. Turtelboom voelde zich dan ook als een vis in het water.

jrosquin

Stel ook uw vragen aan andere politieke kopstukken

"Wat vindt u van de stelling dat een enkelband geen echte straf is, zoals politici als Dewinter en De Wever beweren?", vroeg lezer Bjorn. "Jarenlang werden de straffen niet meer uitgevoerd en dat is onaanvaardbaar", repliceerde de minister. "De opening van drie nieuwe gevangenissen, een centrum voor geïnterneerden en veel meer enkelbanden in gebruik, zorgen er voor dat er een einde is aan de straffeloosheid. Een enkelband is wel degelijk een straf."

Erfrecht op maat

Op welke realisatie is Turtelboom nu het meest fier, vroeger lezer Dieter. "Zorgen dat ons erfrecht meer op maat kan van nieuw samengestelde gezinnen, dat had ik graag nog gedaan. Meest fier? Dat korte straffen terug worden uitgevoerd, want daar durfde niemand 1 euro op verwedden toen ik er aan begon."

Als we de Open Vld'ster mogen geloven is er de afgelopen jaren baanbrekend werk verricht op Justitie, maar toch meent lezer Juan dat de partij in de campagne wat platgedrukt wordt tussen CD&V en N-VA. "Onze ervaring is dat we in veel debatten sterk vooruit gaan", was Turtelboom strijdvaardig. "Dat verbaast me ook niet. Uit de krantenrapporten bleek dat we de beste parlementsleden hadden. En ik ben zo blij dat Maggie zo megapopulair is."

Bootjes verhuren

"Wat gaat u nu doen als u na 25/5 niet verkozen bent", legde Emmanuel de minister tot slot voor. "Werken. Ik heb 10 jaar lesgegeven en dat vond ik geweldig fijn. Ik heb als vakantiejob nog bootjes verhuurd op een recreatiedomein, verschillende interims gedaan. Dus ik vind wel wat."

Herlees hier de chatsessie:

JoRo Foto BHUL

Meer over Annemie Turtelboom

Aangeboden door onze partners