Alex Agnew viert Star Wars-dag: "Ik was altijd Darth Vader" (Quiz)

Op de nieuwste Star Wars-film is het nog wachten tot 2015, maar vandaag/zondag kan u wel de Internationale Star Wars-dag vieren.

drombouts

De Star War-fans hebben deze dag in het leven geroepen om de films en het gebeuren errond te eren. 4 mei werd als dag gekozen omdat 'May the fourth' bijna hetzelfde klinkt als 'May the Force' uit een van de bekendste zinnen van de filmreeks: 'May the Force be with you'.

Vlaamse komiek en muzikant Alex Agnew is alvast een overtuigde fan die deze dag zeker niet aan zich zal laten voorbijgaan.

Je bent een grote Star Wars-fan, hoe is dat begonnen? Agnew: "Ik heb Star Wars, zoals de film toen nog heette, gezien in de cinema. (Later kreeg de film de titel 'Episode IV - A New Hope', red.). Ik ben eigenlijk een grote fan van alle sciencefiction. Meestal zijn Star Wars-fans geen Trekkies (Star Trek-fans, red.), maar ik ben ze allebei."

Wat is je favoriete Star Wars-film? Agnew: "Noem mij een oude mens die klaagt dat het 'in zijn tijd altijd beter was', maar ik vond de oude trilogie beter. Mijn klein neefje was bezig met Lego-Star Wars en zei mij: 'Nonkel Alex, ik heb Star Wars nog nooit gezien'. Daarna heb ik hem bewust - uitroepteken - de oude trilogie eerst laten zien. Als ik echt een film moet kiezen, dan neem ik Episode IV."

Wat verwacht je van de nieuwste trilogie ? Agnew: "Dat weet ik niet goed, ik ben al blij dat George Lucas ze niet regisseert. Die man is echt slecht met dialogen."

Als je één personage kon zijn…

Agnew: "Darth Vader. Vroeger op school speelden we Star Wars na en iedereen wilde een good guy zijn: Luke Skywalker of Han Solo. Maar ik wilde altijd Darth Vader zijn, hij is ook een ultimate bad ass. Alleen al zijn intro in Episode IV, er blaast een deur open, hij stikt een rebel en vraagt met krakende stem 'Where are the plans?!'. En dan heb je nog die quote 'I find your lack of faith…. disturbing', geniaal."

Ook een grote fan van Harrison Ford? Agnew: "Yes, Han Solo (Harrison Ford, red.) is ook zo'n schurk. In de Verenigde Staten zag ik de leukste Star Wars-T-shirt ooit. Daarop stond 'A long time ago, in a galaxy far, far away… Han Solo shot first. In de oorspronkelijke trilogie schiet Han Solo als eerste een huurling neer, in de herwerkte versie schiet hij uit zelfverdediging. Enfin, Han Solo rocks."

Welk personage had nooit in de films moeten verschijnen ? Agnew: "Zonder twijfel Jar Jar Binks, dat is echt een no-brainer. Het is een irritant personage, hij ziet er niet goed uit, hij is niet leuk, hij is niet grappig… Ik vraag me echt af wat die filmmakers in hemelsnaam dachten toen ze dat personage maakten?"

Xander de Rycke uitte zich onlangs als non-believer. Wat is boodschap aan niet-fans ? Agnew: "Doe ermee wat ge wilt. Ik voel niet dat ik ze moet rekruteren voor de Dark Side of zoiets."

Heb je ook een vraag voor de lezer? Agnew: "Hmm… Ja, hoe heet het kleine monstertje dat zit naast Jabba The Hut, en af en toe zo vreselijk lacht? En als iemand ooit mijn nerd-level wil weten, dan staat dat bij deze vast."

Wilt u het antwoord weten op de vraag van Agnew? Speel dan mee in onderstaande Star Wars-quiz. May the Force be with you.

JERL

Foto Frederik Beyens