Militanten mogen geen terrasje doen in hun vakbondskleren

Leden van de ACOD mochten na een betoging niet in hun vakbondskleren op een terras zitten. Limburger Marc Willems van de ACOD kreeg dat te horen van de politie toen hij woensdag in Antwerpen na een betoging een pintje ging drinken op de Grote Markt.

drombouts

"We betoogden woensdag tegen de ontslagen in de openbare diensten bij de gemeente en bij het OCMW. Nadien verspreide iedereen zich en ging ik met een groep naar de Grote Markt. Toen al zei de politie onderweg dat we daar niet naartoe mochten met onze rode kledij, maar we wezen naar toeristen die ook in het rood gekleed waren en toen mochten we door", vertelt Willems.

Bij een brasserie op de Grote Markt dook de politie opnieuw op. "Nadat we onze drank besteld hadden, stonden er ineens politieagenten die ons vroegen om onze rode kledij uit te doen. We wilden geen problemen, dus draaiden sommigen hun jas om omdat de binnenvoering een grijze kleur had. Anderen zetten zich in hun T-shirt, ook al was het wat koud."

Willems en zijn vrienden vragen zich af of de politieactie te maken heeft met hun politieke kleur. "Ik zei lachend tegen een agent of ik met geel jasje wel zou mogen blijven zitten. Ik verwees dus naar de N-VA. Maar de agenten zeiden dat ze gewoon een opdracht volgden en ze leken daar zelf niet gelukkig mee."

Volgens de politie kon de kledij de indruk wekken dat er een betoging plaatsvond. "Omdat de groep groot was, werden ze vanwege hun kledij beschouwd als betogers, ook al omdat er een markt in de buurt was. We proberen die zaken zo veel mogelijk van elkaar te scheiden", zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries. "Natuurlijk mogen de vakbondsleden iets gaan drinken, maar we hadden afgesproken dat hun betoging ontbonden zou worden bij de Groenplaats."

Hasna Ankal

Foto HBvL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer