Groezrock geeft knaller van startschot voor Vlaams festivalseizoen

In Meerhout in de Antwerpse Kempen is vrijdag het tweedaagse Groezrock van start gegaan, traditioneel de officieuze aftrap van het Vlaamse festivalseizoen. Dag één lokte al enkele tienduizenden fans naar de wei, waar ze konden genieten van een waslijst aan punk- en hardcorebands, verspreid over vier podia. De veteranen en punkgoden van NoFX mochten voor een massa kijklustigen het hoofdpodium afsluiten.

tmas

NoFX stond al voor de derde maal in vijf jaar tijd op het festival, maar vervelen deden "Fat Mike" en de zijnen vrijdag allerminst. De Amerikanen hadden voor de gelegenheid immers het precies 20 jaar oude "Punk In Drublic", met ruim een miljoen verkochte exemplaren hun populairste album, nog eens vanonder het stof gehaald om het volledig - zij het in een eigenzinnige volgorde - voor het Groezrockpubliek te spelen. Zaterdag zullen de pretpunkers van The Offspring dat trucje overigens nog eens overdoen met hun monsterhit "Smash".

Recenter gitaarwerk was vrijdag onder meer te vinden bij Ignite, die een cover van U2's "Sunday Bloody Sunday" opdroegen aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne, en post-hardcoreband La Dispute, met hun gesproken en geschreeuwde literair geïnspireerde songs een van de buitenbeentjes van het festival.

Dat laatste geldt zeker ook voor Everlast, ooit nog lid van de bekende hip-hoppers van House Of Pain maar de voorbije jaren allerlei rockgenres verkennend. Vorig jaar bracht de man zelfs een akoestische best-of uit. Het was ook in die gedaante waarin hij op Groezrock verscheen en waarmee hij verrassend veel bijval oogstte.

Belga, Foto Jef Matthee

Lees meer over de festivals