Militaire operatie in Oost-Oekraïne nog niet afgelopen

De "anti-terreuroperatie" van het Oekraïense leger in de oostelijke rebellenbastions Slavjansk en Kramatorsk bleef zaterdagmorgen doorgaan, zo heeft waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zaterdagmorgen op zijn Facebookpagina gezegd.

tmas

"Bij het ochtendkrieken bleef de actieve fase van de operatie aan de gang, wij stoppen niet", aldus Avakov. Hij voegde eraan toe dat regeringstroepen in de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag de televisietoren hebben heroverd die tevoren in handen van "terroristen" was.

De interimbewindsman beklemtoonde dat geen vreedzame burgers zijn geraakt en dat de operatie "niet tegen het Oekraïense volk is gericht". Zij spitst zich wel op de "subversieve groep van het Hoofddirectoraat voor de Inlichtingen van de Generale Staf" van Rusland. Avakov meent dat het neerschieten van Oekraïense helikopters vrijdag niet het werk was van volksstrijders maar van een "speciale Russische taskforce".

De militaire operatie om Slavjansk en Kramatorsk te heroveren barstte vrijdagochtend vroeg los.

Gijzelaars vrijgelaten

Intussen zijn in Slavjansk de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijgelaten die daar door pro-Russische separatisten waren gegijzeld, zo heeft de Russische gezant Vladimir Loekin zaterdag meegedeeld.

Geciteerd door het Russische televisiestation Russia Today zei Loekin, ombudsman voor de mensenrechten, dat alle twaalf mensen op zijn lijst zijn vrijgelaten.

De militaire waarnemers zijn vorige week door pro-Russen gevangen genomen op beschuldiging van spionage. Eerder kwam een Zweedse officier, een diabetes-patiënt, reeds vrij.

Belga, Foto AFP