thumbnail: null
thumbnail: null

Obama na mislukte executie: "Ernstige problemen bij uitvoering doodstraf"

Na een uit de hand gelopen executie van een moordenaar dinsdag in de Amerikaanse staat Oklahoma wil president Barack Obama een onderzoek naar de uitvoering van de executies. "Wat daar gebeurd is, is erg verontrustend", zei Obama vrijdag tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Washington. De 38-jarige Clayton Lockett (foto inzet) stierf dinsdag na een mislukte gifinjectie pas na een 43 minuten lange doodsstrijd aan een hartaanval.

tmas

"De doodstraf is onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd, ook Lockett beging verschrikkelijke misdaden", aldus Obama. "Maar bij het uitvoeren van de doodstraf zijn er ernstige problemen."

Clayton Lockett, ter dood veroordeeld voor de moord op een 19-jarige vrouw in 1999, moest dinsdagavond geëxecuteerd worden. Maar de uitvoering van de doodstraf werd na 20 minuten afgebroken omdat in zijn lichaam een ader was gescheurd en de dodelijke medicijnen niet goed in zijn lichaam konden doordringen. Lockett lag zonder ophouden te beven en kronkelen van de pijn. Hij overleed na 43 minuten aan een hartaanval.

Uit een rapport van de gevangenis blijkt nu dat de executie van Lockett compleet uit de hand liep door een onwillige ader. Het zou de gevangenisarts 51 minuten hebben gekost om het infuus bij de veroordeelde aan te brengen. Pogingen om de naald in een arm, been of voet te krijgen mislukten, waarna een infuus in de lies werd geplaatst.

Lees ook: Executie loopt gruwelijk uit de hand door gescheurde ader

Belga, Foto's EPA/Reuters

Meer over Barack Obama