Stijging tweedeverblijftaks levert kustgemeenten 12 miljoen extra op

De stijging van de taksen op tweede verblijven heeft de kustgemeenten tussen 2007 en 2012 meer dan 12 miljoen euro extra opgebracht. Dat meldt de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) zaterdag. De sector roept de overheden op om vastgoedinvesteringen in eigen land aantrekkelijk te houden.

tmas

"Gezien de economische context heeft de CIB Vlaanderen er alle begrip voor dat gemeenten op zoek zijn naar extra inkomsten", klinkt het. "Het wordt echter wel problematisch wanneer sommige kustgemeenten -waar het gros van de tweede verblijven te vinden is - voor hun inkomsten vooral inzetten op tweede verblijvers. Niet in het minst omdat deze groep voor 62 procent uit doorsnee gezinnen bestaat, voor wie een eventuele prijsverhoging doorweegt op het budget."

Terwijl de kustgemeenten de voorbije jaren 30 procent meer inkomsten puurden uit de taksen op tweede verblijven, daalde de opbrengst uit de personenbelastingen voor de eigen inwoners met bijna 6 procent.

Heel wat kustgemeenten hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de belasting op tweede verblijvers recentelijk te verhogen. Alleen in Bredene, Middelkerke, De Haan en De Panne werd beslist om de tarieven onder 650 euro te houden.

CIB Vlaanderen zegt te begrijpen dat deze bedragen na 7 jaar geïndexeerd werden, maar beschouwt een verhoging van 54 procent als "buitensporig". "Precies op dat vlak hoopt de sector dat de evenwichten opnieuw hersteld kunnen worden, zeker in de wetenschap dat er ook de komende jaren nog meer verhogingen gepland zijn", luidt het.

Belga, Archieffoto