Al 350 doden na modderstroom in Afghanistan

De reddingsdiensten zijn zaterdagochtend intensief op zoek naar overlevenden van de modderstroom in het noordoosten van Afghanistan. Daarbij zijn vrijdag al zeker 350 mensen omgekomen, aldus de VN. De ramp deed zich voor in de provincie Badakshan, een arme regio die grenst aan Tadzjikistan, China en Pakistan en relatief gespaard is gebleven van het geweld in het land.

tmas

Meer dan 300 huizen in het dorp Ab-e-Barik werden weggespoeld door de modderstroom die ontstond als gevolg van de hevige regenval. In het dorp wonen honderden gezinnen.

De VN-missie in Afghanistan, Unama, maakte bekend dat de ramp zeker 350 doden gemaakt heeft, maar de Afghaanse autoriteiten vrezen voor veel meer doden. De gouverneur, Shah Waliullah Adeeb, heeft het zelfs over 2.500 doden.

Er wordt gevreesd voor nog meer aardverschuivingen, die zowat 700 gezinnen zouden kunnen treffen. De aanleg van afwateringskanalen is nu een prioriteit.

Vorige week hadden overstromingen door de lenteregens reeds een honderdtal doden geëist in vier noordelijke Afghaanse provincies. Meer dan zevenduizend mensen moesten hun huis ontvluchten.

Belga, Foto Reuters

Meer over Afghanistan