Cynisme ten top

Donderdag stapten ze vrolijk naast elkaar op, de liberale kopstukken van Open Vld naast die van MR bij de traditionele 1 mei-viering van de MR in Geldenaken. Daarmee wilden ze aantonen dat de Vlaamse en Franstalige liberalen op één lijn zitten, dezelfde ideeën delen, één front vormen, samen in de volgende regering willen stappen.

awillems

Vrijdag werden de Vlaamse liberalen voor al hun steun aan de MR bedankt met een dolksteek in de rug. Want wat zegt MR-vicepremier Didier Reynders in een interview met De Standaard? We citeren. "Ik stop me niet weg. Wij waren met de MR geen fan van die beslissingen, maar we konden ze wel laten passeren. Waarom? Omdat ze minder voelbaar zijn in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. Dat is nu eenmaal de realiteit. De 'pestbelasting' is niet toevallig een Vlaamse uitdrukking. Er zijn meer bedrijfswagens in de provincie Antwerpen dan in heel Wallonië. En over de hogere belasting op de liquidatiebonus heb ik aan Franstalige kant nog geen enkele vraag gekregen. Maar als ik in Vlaanderen kom, is dat het eerste waar men over begint."

Cynischer kan niet. Beide liberale partijen herhalen om de haverklap dat ze tegen nieuwe belastingen zijn. Maar wanneer die belastingen vooral de Vlamingen treffen, dan is dat voor de Franstalige liberalen geen probleem meer. Van je vrienden moet je het hebben. Open Vld zit met de brokstukken. Die hebben zich blijkbaar onvoldoende verzet tegen deze pestbelastingen. Want op de vraag of Open Vld dat wel heeft gedaan, wil Didier Reynders niet antwoorden. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er weer een wapen bij om met scherp te schieten op Gwendolyn Rutten en haar Open Vld verder leeg te roven.

Het interview geeft ook een mooi inzicht in de manier waarop in België aan politiek wordt gedaan. De regering-Di Rupo besliste om de werkloosheidsuitkeringen degressief te maken en de wachtuitkeringen te beperken. Daar hadden de PS en cdH het moeilijk mee. Dus moesten de liberalen een zoenoffer brengen in de vorm van hogere belastingen voor zelfstandigen en bedrijfsleiders. En dat werden dus de zogenaamde pestbelastingen voor rekening van… de Vlamingen.

Dat belooft voor bij de komende federale regeringsonderhandelingen. Alle partijen zeggen dat er dan nog meer sociaaleconomische hervormingen moeten beslist worden en dat tegelijk de overheidsfinanciën verder moeten gesaneerd worden. Dat kan enkel met besparingen én nieuwe belastingen. Na het interview met Didier Reynders weten we nu al wie er zal moeten betalen. Al is dat op zich geen echt nieuws.

Eric DONCKIER