Peiling: Antwerpen wil zowel N-VA als Peeters

De N-VA scoort in de provincie Antwerpen 33% van de stemmen voor de federale verkiezingen, maar 64,2% wil Kris Peeters houden als Vlaams minister-president. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van uw krant.

jrosquin

Volgens de peiling van het onderzoeksbureau Profacts wordt de N-VA gevolgd door CD&V met 17,3% van de federale stemmen. Groen wordt met 11,6% de derde partij van de provincie.

Peeters populairste

Voor de Vlaamse verkiezingen geniet Kris Peeters (CD&V) met 64,2% duidelijk de voorkeur als minister-president. Bijna 38% van de kiezers wil hem zelfs als federaal premier, hoewel hij daarvoor geen kandidaat is.

Bart De Wever oogst als kandidaat-premier 33,4% van de Antwerpse stemmen. Maar ruim de helft van de kiezers in de provincie wil dat De Wever burgemeester van Antwerpen blijft in plaats van te kiezen voor het ambt van federaal premier of Vlaams minister-president.

Kieskanton Antwerpen

In het kieskanton Antwerpen valt vooral de hoge score van Groen (17,3%) voor de federale verkiezingen op. Aangezien dat kanton bestaat uit de stad en Zwijndrecht, zou dat een beloning kunnen zijn voor het hardnekkige verzet van Groen tegen de Oosterweelverbinding.

Arrondissement Mechelen

In het arrondissement Mechelen scoort Open Vld met 12,2% enkele procenten hoger dan elders in de provincie. Wellicht is dat de bonus van de Mechelse burgemeester Bart Somers.

Arrondissement Turnhout

In het arrondissement Turnhout houdt CD&V opvallend goed stand. N-VA (35,1%) en CD&V (27,6%) oogsten daar samen een grote meerderheid van de stemmen.

LM

Analyses en reacties op de peiling leest u in een uitgebreid dossier, zaterdag in Gazet van Antwerpen.

Foto's PN